42% van de Nederlandse zzp’ers zegt in geldproblemen te komen wanneer zij arbeidsongeschikt worden. Bijna de helft van de zelfstandig ondernemers is bezorgd om de dreiging van arbeidsongeschiktheid. Dat geldt vooral voor jonge zzp’ers.
Dat blijkt uit een onderzoek van insurtech Insify onder 729 Nederlandse zzp’ers. Met maar liefst 60% hebben met name zzp’ers jonger dan dertig jaar zorgen over potentiële arbeidsongeschiktheid, terwijl zestigplussers zich hier het minst zorgen over maken (39%). Laatstgenoemden komen dan ook minder snel in financiële problemen dan jongeren (32% tegenover 63%).
Jongeren vaker arbeidsongeschiktheid
Ondanks de angst voor onverhoopte arbeidsongeschiktheid, heeft 36% van de zzp’ers geen carrièrealternatieven. Dit geldt vaker voor zestigplussers (49%) dan voor respondenten jonger dan dertig jaar (29%). Tegelijkertijd heeft een kwart van de zzp’ers al eens de huidige werkzaamheden vanwege ziekte minstens een maand opzij moeten zetten. Opvallend genoeg is dit het vaakst gebeurd bij zelfstandigen jonger dan dertig jaar (42%) en het minst bij zestigplussers (19%).
Wanneer zelfstandigen arbeidsongeschikt raken, vindt 54% van hen dat de overheid financiële steun moet bieden. Dit percentage varieert stevig per leeftijdsgroep. Waar 79% van de zzp’ers onder de dertig jaar vindt dat de overheid arbeidsongeschikten financieel moet opvangen, steunt 41% van de respondenten ouder dan zestig jaar dit idee. Desondanks treft 62% van de zelfstandigen zelf financiële voorzorgsmaatregelen om niet in de problemen te komen bij arbeidsongeschiktheid.
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.