Verbond: ‘AO-stelsel nog effectiever met gerichte aanpassingen’

0

Het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel kan met een paar gerichte aanpassingen nog aan effectiviteit winnen, meent Harold Herbert, directeur bij het Verbond. Een fundamentele stelselwijziging vindt hij onnodig.

Dat stelt Herbert naar aanleiding van een rapport van de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) dat binnenkort verschijnt met een advies over de toekomst van het arbeidsongeschiktheidsstelsel. Dat stelsel staat onder druk, onder andere door een tekort aan verzekeringsartsen die beoordelen hoe ziek of arbeidsongeschiktheid een werknemer is die een WIA-uitkering wil.

Herbert is in het algemeen positief over het huidige WIA-stelsel. Wel meent hij dat het stelsel voor werknemers niet altijd goed te overzien is. “Het stelsel is veel activerender geworden dan het oude WAO-stelsel omdat het loont om te investeren in het voorkomen van uitval en duurzame terugkeer naar werk bij ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat werkt echter alleen als mensen begrijpen wat hun opties zijn en welke gevolgen hun keuzes hebben. Werknemers die door beperkingen niet meer bij hun huidige werkgever aan de slag kunnen, zouden beter ondersteund kunnen worden bij het vinden van ander werk. Dat is voor alle partijen veel beter. In de huidige arbeidsmarkt moet dat veel beter kunnen dan het nu gaat. Daar is helemaal geen stelselwijziging voor nodig, maar wel een goede onderhoudsbeurt.”

Meer eigen regiemogelijkheden

Het Verbond denkt dat het stelsel nog activerender kan worden door werknemers beter te informeren over hun perspectief en meer eigen regiemogelijkheden te bieden. De regie van de werknemer moet worden versterkt zoals in het ERIRE (Eigen Regie tijdens Re-integratie)-project wordt voorgesteld.

Door het vroegtijdig aanbieden van twee extra gespreksmomenten worden de kennis van het re-integratieproces en de eigen verantwoordelijkheden van zieke werknemers vergroot, waardoor zij beter in staat zijn hiernaar te handelen. Zieke werknemers moet daarnaast beter inzicht worden geboden in hun financiële situatie, zodat zij de financiële consequenties van ziek zijn beter kunnen overzien.

Problemen zijn oplosbaar

Herbert denkt dat de problemen die het UWV momenteel ondervindt oplosbaar zijn in het huidige arbeidsongeschiktheidsstelsel. “Een belangrijk aspect hierbij is dat de samenwerking tussen de verschillende artsen verbetert. Nu is bij een langdurig ziektegeval vaak al een huisarts, een bedrijfsarts en een specialist betrokken voordat de verzekeringsarts van het UWV in beeld komt. Als je de informatie afkomstig van deze eerste drie medici goed combineert, kan de verzekeringsarts bij het UWV in veel gevallen waarschijnlijk volstaan met die informatie, en hoeft hij of zij alleen specifieke patiënten nog zelf te zien. Hierdoor wordt het begrijpelijker voor de werknemer en verloopt het proces een stuk sneller waardoor je capaciteitsproblemen kunt oplossen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.