Ziekteverzuim neemt opnieuw toe

0

Het ziekteverzuim van werknemers lag in het vierde kwartaal van 2022 opnieuw hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Vanaf 2016 is dat elk jaar zo geweest, blijkt uit cijfers van het CBS. Het verzuim was het hoogst in de gezondheidszorg.

Eind vorig jaar was het ziekteverzuim 5,6%. Dat is bijna net zo hoog als in 2000, toen het hoogste verzuim werd gemeten uit de reeks vanaf 1996. Een verzuimpercentage van 5,6 betekent dat 56 van elke duizend te werken dagen zijn verzuimd wegens ziekte.

In de meeste bedrijfstakken lag het verzuim in het vierde kwartaal van 2022 hoger dan een jaar eerder. Net als in voorgaande kwartalen was het verzuim het hoogst in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg (8,0%).

Bij het openbaar bestuur was het verschil met een jaar eerder het grootst: 5,7% in 2021 en 6,4% in 2022. Daarmee lag het verzuim in deze bedrijfstak voor het eerst in negentien jaar hoger dan 6%. Ook in het water- en afvalbeheer nam het verzuim sterk toe, van 6,5% naar 7,1%. Niet eerder was het verzuim in een vierde kwartaal in deze bedrijfstak zo hoog.

Het verzuim was het laagst in de landbouw en visserij. In deze branche lag het verzuimpercentage eind 2021 op 3,8 en eind 2022 op 3,3.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.