Beschikbaar inkomen huishoudens 1,4% hoger in 2023

0

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2023 met 1,4% gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, meldt het CBS.

De toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van de beloning van werknemers, door hogere cao-lonen. De hypotheekschuld groeide met 12,9 miljard euro ten opzichte van een jaar eerder, naar 826,2 miljard euro.

Beloning werknemers

Het inkomen van zowel werknemers als zelfstandigen lag in 2023 hoger dan in 2022. De totale beloning van werknemers groeide met 7,7%. Het aantal banen van werknemers groeide met 1,3%, terwijl de cao-lonen 6,0% hoger waren. Het gemengd inkomen lag 8,7% hoger. Vooral in de horeca, specialistische zakelijke dienstverlening, de verhuur en handel in onroerend goed en de landbouw nam het inkomen van zelfstandigen toe.

Uitkeringen

De stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen bedroeg 11,6%. Dat komt vooral doordat uitkeringen vaak zijn gekoppeld aan het minimumloon. Het minimumloon nam per 1 januari 2023 met ruim 10% toe en per 1 juli met nog eens ruim 3%. Daarnaast stegen de uitkeringen ook sterk door indexatie van pensioenen. Huishoudens betaalden 9,1% meer belastingen en sociale premies.

Hypotheekschuld

De woninghypotheekschuld nam in 2023 toe met 12,9 miljard euro vergeleken met een jaar eerder. De hypotheekschuld liep hiermee minder sterk op dan vorig jaar doordat de huizenprijzen daalden en er minder woningen werden verkocht. Doordat de economie nominaal harder groeide dan de schuldtoename, nam de hypotheekschuld als percentage van het bbp af; van 84,8% in 2022 naar 79,9% in 2023. Dit is het laagste niveau na 2001.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.