Aantal woningen ‘in de pijplijn’ flink toegenomen

0

Het aantal woningen dat in de pijplijn zit om gebouwd te worden is in de afgelopen jaren met bijna 50% toegenomen, becijferde het CBS. De toename wordt vooral veroorzaakt doordat er steeds meer huizen bij gebouwd gaan worden.

Voor woningen in de pijplijn geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van het huis reeds gaande is, maar dat deze nog niet is opgeleverd. Aan het eind van 2023 zaten ruim 177.000 huizen in de pijplijn. Dat waren bijna 58.000 woningen meer dan aan het eind van 2015. Dit is een toename van 48%.

De toename van het aantal huizen in de pijplijn vond vooral plaats in 2017, 2018 en 2021. In 2017 en 2021 waren er meer verleende vergunningen dan een jaar eerder. In 2018 zaten er meer woningen in de pijplijn doordat er in verhouding meer huizen in aanbouw waren dan in het jaar daarvoor.

De toename van het aantal woningen in de pijplijn wordt niet veroorzaakt doordat bouwprojecten steeds langer stilliggen, maar doordat er steeds meer huizen bij gebouwd gaan worden. Het aandeel huizen dat nul tot twee jaar in de pijplijn zit is de afgelopen acht jaren vrijwel ongewijzigd gebleven.

Vooral rondom Amsterdam

Amsterdam heeft met bijna 22.000 huizen verreweg de meeste woningen in de pijplijn van alle gemeenten in Nederland. Daarna volgen Den Haag (10.000) en Rotterdam en Utrecht (beide 9.000).

In Zoeterwoude zaten in verhouding de meeste huizen in de pijplijn ten opzichte van de woningvoorraad. Er zijn voor 10,7% van de woningvoorraad aan woningen in de pijplijn in deze gemeente. Daarna volgde Ouder-Amstel, waar meer dan 8% van de huizen ten opzichte van de woningvoorraad in de pijplijn zaten. In de noordelijke provincies en in Limburg zaten relatief gezien de minste woningen in de pijplijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.