Vastgoed stijgt in waarde door hoger energielabel: 3 vragen

0

Iedereen met vastgoed is een investeerder. Ook de doodnormale woningeigenaar die zich dat zelf niet realiseert.

Wie vastgoed bezit, bevindt zich in de unieke positie dat investeringen in de kwaliteit ervan zich vrijwel direct kunnen vertalen in een hogere waarde van dat vastgoed. Dat maakt financiering van de oorspronkelijke investering natuurlijk een stuk eenvoudiger. Maar voor wie investeert in zijn eigen woning is het profijt van de investering er direct.

Daarom kijken we naar investeren in een beter energielabel. Maken het hogere wooncomfort, de lagere stookkosten die de energievergelijker toont op basis van een lager verbruik en de hogere woningwaarde deze investering altijd de moeite waard? Wij beantwoorden drie vragen.

Welke maatregelen nodig?

Over of investeren in een hoger energielabel de moeite waard is, kunnen we kort zijn. In 90 procent van de gevallen is dat zo. Ook omdat duurzaamheid van woningen en de prijs van energie in de toekomst waarschijnlijk nog belangrijker worden. Maar dat wil niet zeggen dat elke situatie gelijk is. Met name woningen uit de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw kunnen relatief eenvoudig duurzamer gemaakt worden.

Gelet op de leeftijd van die woningen, kan dat bovendien gecombineerd worden met regulier, noodzakelijk onderhoud. Isolatie van dak, vloer en muren kan eenvoudig worden gerealiseerd, zonder drastische technische ingrepen. Zonnepanelen verdienen zichzelf doorgaans in een jaar of zeven terug, terwijl ze direct het energielabel van de woning verbeteren.

Wat levert het per saldo op?

De stijging van één trede op de energieladder, levert twee à drie procent waardestijging op. Dat is het geval voor een gemiddelde woning. Het moderniseren van een gemiddelde jaren 70-rijtjeswoning op een gunstige locatie levert in de huidige markt makkelijk 30.000 euro waardestijging op, tegen hooguit de helft van de kosten aan investering. Dat is wel een extreem gunstig voorbeeld, maar in 80 procent van de gevallen kunnen de investeringskosten en de hogere waarde van het vastgoed min of meer weggestreept worden tegen elkaar.

Hoe wordt een energielabel vastgesteld?

De verplichting van een energielabel is in 2015 definitief geworden. De overheid heeft iedere woning in Nederland voorzien van een voorlopig energielabel. De gegevens waarop dit energielabel is gebaseerd, is een schatting. Iedere woningeigenaar kan online inzicht krijgen in dit voorlopige energielabel. Wordt een woning verkocht of verhuurd, dan moet dit voorlopige energielabel omgezet worden naar een definitief energielabel en dit moet bij de verkoop of verhuur worden aangetoond. Wordt een energielabel bij verkoop of verhuur niet omgezet naar definitief? Dan krijgt de eigenaar een boete.

Maar ook wanneer de woning niet verkocht of verhuurd wordt, is het mogelijk om het energielabel van de woning aan te passen. In de afgelopen jaren kunnen er namelijk maatregelen getroffen zijn die niet zijn opgenomen in de voorlopige energielabel. Dat kan eenvoudig online worden aangegeven. De woning wordt niet fysiek gekeurd, maar of afstand door een erkend deskundige. Meestal vindt goedkeuring al snel plaats en wordt per e-mail het definitieve energielabel ontvangen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar