Direct boete bij ontbreken energielabel

0

Op 3 juli zijn er nieuwe boeteregels voor het ontbreken van een energielabel van kracht. De boetebedragen zijn lager, maar tegelijkertijd krijgen woningverkopers nu direct een boete als het energielabel ontbreekt. Voorheen kreeg men hiervoor een voorwaardelijke geldstraf opgelegd.

Verkopers van woningen moeten bij een transactie een geldig energielabel beschikbaar stellen aan de koper. Als het energielabel ontbreekt, kan de Inspectie Leefomgeving en Transport voortaan direct een bestuurlijke boete opleggen van 170 euro aan particulieren en 340 euro aan organisaties. Dit was voorheen 405 euro voor iedereen. De reden voor de verlaging is dat de boete voortaan direct wordt opgelegd. Op dit moment heeft ruim 90% van de verkopers een energielabel beschikbaar bij de verkoop van de woning.

Uitspraak Raad van State

Door een uitspraak van de Raad van State op 17 oktober 2018 moest het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) het boetebeleid aanpassen. De rechter bepaalde destijds dat er géén last onder dwangsom opgelegd mag worden als de woning eenmaal is verkocht. Dit omdat de verplichting geldt op het moment van verkoop. Wanneer dat moment voorbij is, kan de verkoper de overtreding niet meer herstellen. Een last onder dwangsom is dan onuitvoerbaar. Met het vervallen van de voorwaardelijke boete heeft de verkoper géén mogelijkheid meer om de overtreding achteraf te herstellen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is namens het ministerie verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving van het energielabel en heeft deze verandering doorgevoerd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.