Vertraging herstelkader rentederivaten

0

De uitvoering van het herstelkader rentederivaten heeft opnieuw vertraging opgelopen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door problemen met data en automatiseringssystemen bij een aantal banken. De AFM wil dat een substantieel deel van de mkb’ers nog dit jaar een voorschot krijgt.

Volgens een eerdere planning zouden 4 van de 6 banken die zijn aangesloten bij het Uniform Herstelkader Rentederivaten (UHK) hun klanten die voor herstel in aanmerking komen, nog dit jaar een aanbod voor compensatie sturen. Inmiddels blijkt dat 2 van die 4 banken zich aan deze inschatting hebben gehouden. Dat zijn de banken met de minste gedupeerde mkb’ers in hun bestand. De overige 4 banken hebben de toezichthouder laten weten dat zij vertraagd zijn.

In totaal hebben 390 mkb’ers tot nu toe een aanbod voor herstel ontvangen van hun bank, waarvan 243 kwetsbare klanten. In totaal komen circa 19.000 mkb’ers in aanmerking voor compensatie.

Problemen met data

In de praktijk blijken de relevante banksystemen niet te zijn ingericht voor grootschalige historische reconstructies. De verdere vertraging wordt volgens de AFM ook veroorzaakt door knelpunten bij de geautomatiseerde verwerking van de herbeoordelingen. De verkochte derivaten zijn bijvoorbeeld vaak niet automatisch gekoppeld aan de betreffende leningen van de ondernemer. Het is volgens de toezichthouder onzeker wanneer de problemen zijn opgelost bij de betreffende banken. Dit betekent ook dat de door banken afgegeven planningen onzeker zijn.

Voorschotten

De AFM heeft ervoor gezorgd dat alle ondernemers die geen aanbod meer kunnen verwachten voor het einde van dit jaar, een voorschot tot 100% van de coulancevergoeding krijgen. De groep kwetsbare klanten krijgt van die banken, naast een volledig voorschot op de coulancevergoeding, een aanvullend voorschot op de compensatie.

De betreffende banken hebben toegezegd voor het einde van 2017 hun klanten een aanvullend voorschot aan te bieden (met uitzondering van één bank die het aanvullende voorschot in het eerste kwartaal van 2018 aanbiedt). “Dat is vooral voor de kwetsbare mkb’ers een belangrijke toezegging. Het voorschot kan bijvoorbeeld worden gebruikt om eventuele betalingsachterstanden bij de bank in te lopen. In de periode tot 31 oktober is er al een totaalbedrag van circa 400 miljoen euro aan voorschotten aangeboden”, aldus de AFM.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.