Volksbank: ‘LTV niet verder verlagen’

0

Voor 2018 is de maximale Loan to Value (LTV) bepaald op 100%. Dit zal voor starters een behoorlijke drempel opwerken om zich op de woningmarkt te begeven. De Volksbank is dan ook tegen een verdere verlaging van de LTV.

Dit schrijft de bank in een position paper met maatregelen om problemen rond starters op de woningmarkt weg te nemen. Het position paper komt aan bod het rondetafelgesprek ‘Starters op de woningmarkt’ dat woensdag 13 september plaatsvindt. Op uitnodiging van de algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst neemt CEO Maurice Oostendorp namens de Volksbank deel aan dit gesprek. De commissie heeft tot doel om informatie te verkrijgen over de visies van betrokkenen op de problemen en kansen van starters op de woningmarkt.

Wanneer de maximale LTV 100% is, zal de starter voor een gemiddelde starterswoning al gauw zo’n 8.000 euro aan eigen spaargeld moeten inbrengen om de kosten koper te kunnen betalen. Deze mogen immers niet meer worden meegefinancierd. Hierbij komen dan nog de kosten van verhuizing, inrichting en eventuele verbouwing.

Volksbank: “Onze adviseurs merken in de spreekkamer vaak dat deze eigen middelen in veel gevallen simpelweg ontbreken. Een verdere verlaging van de LTV zou dit probleem nog verergeren, liet het CPB onlangs weten. De Volksbank pleit derhalve tegen verdere verlaging van de LTV.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.