Ook Volksbank verdubbelt winst

0

De Volksbank heeft in het eerste halfjaar van 2023 zijn nettowinst meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar geleden: 248 miljoen euro tegenover 95 miljoen euro. Het marktaandeel van de nieuwe woninghypotheekproductie daalde tot 5,1% (2022: 5,4%).

De hoge winst van het moederbedrijf van ASN Bank, RegioBank en SNS is te baten aan het gunstige renteklimaat. Ook ING, ABN Amro en Rabobank zagen daardoor hun winsten verdubbelen.

Als gevolg van de hogere rentetarieven kromp de hypotheekmarkt. Daarom daalde de nieuwe hypotheekproductie van de Volksbank tot 2,2 miljard euro (1HJ22: 4,3 miljard euro). De woninghypotheekportefeuille steeg met 0,4 miljard euro tot 46,6 miljard euro, door 0,2 miljard euro commerciële groei en een toename van 0,2 miljard euro als gevolg van lagere langetermijnrentes. Het marktaandeel van de nieuwe woninghypotheekproductie daalde tot 5,1% (2022: 5,4%).

De particuliere spaargelden bij de Volksbank bleven stabiel op 44,5 miljard, terwijl de Nederlandse markt voor spaartegoeden toenam. Als gevolg hiervan daalde het marktaandeel naar 10,0% (2022: 10,4%).

De mkb-leningportefeuille groeide wel met 78 miljoen euro tot 1.163 miljoen euro. In het eerste halfjaar werd voor 105 miljoen euro aan nieuwe mkb-leningen verstrekt, ten opzichte van 181 miljoen euro over dezelfde periode on 2022.

Minder spaarklanten, meer multi-klanten

Het totale aantal klanten daalde in 1HJ23 met 11.000 als gevolg van de uitstroom van ‘mono-spaarklanten’ na de invoering van een maandelijks tarief voor Basisbankieren in 2022. Het aantal actieve multiklanten (klanten die naast spaarproducten ook andere producten afnemen) steeg wel, met 39.000 naar 1.126.000.

Ook de klanttevredenheidscijfers stegen iets. De Net Promoter Score ging omhoog naar 0 (eind 2022: -1).

“De continue verbetering van onze bedrijfsvoering is een belangrijk middel om de gewenste impact te creëren die we willen maken en dit zal in de komende perioden een belangrijk aandachtspunt blijven. Als gevolg hiervan zullen onze operationele lasten in de nabije toekomst op een hoog niveau blijven, daarmee deels de positieve invloed van hogere rentetarieven op onze totale baten tenietdoend. Al met al verwachten we over heel 2023 een substantieel hogere nettowinst”, aldus Martijn Gribnau, voorzitter van het Executive Committee van de Volksbank.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.