Huishoudens brengen in 2020 uitzonderlijk veel geld onder bij banken

0

In 2020 stalden Nederlandse huishoudens haast 42 miljard euro op de (spaar)rekening bij Nederlandse banken, meldt het NRC. Vergeleken met 2019 is dat bijna twee keer zoveel.

De belangrijkste redenen hiervoor zijn de toegenomen economische onzekerheid en de contactbeperkende maatregelen door de coronacrisis. Het overgrote deel van het geld staat op betaalrekeningen en vrij opneembare spaarrekeningen.

Toegenomen besparingen

De uitzonderlijke toename in (spaar)tegoeden in 2020 wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de coronacrisis. Veel Nederlandse huishoudens hebben flink bespaard door de maatregelen, terwijl het beschikbare inkomen van de meeste huishoudens op peil bleef. Lockdowns en economische onzekerheid hadden een forse daling van de consumptie tot gevolg. Wel was te zien dat er aan bepaalde zaken meer belang werd gehecht. Zo ontstond er de eerste lockdown bijvoorbeeld een grote vraag naar vriezers en tondeuses en wordt een glasvezel internetverbinding steeds belangrijker doordat werkzaamheden zich van kantoor naar thuis verplaatsten. De spaarquote geeft de verhouding weer tussen besparingen en het beschikbare inkomen. Volgens de meest recente ramingen komt deze in 2020 uit op 11,1 procent terwijl dit in 2019 nog 3,1 procent bedroeg.

Verdubbeling spaar- en betaaltegoeden

Eind 2020 stond er ruim 487 miljard op de spaarrekeningen van Nederlandse huishoudens. Vergeleken met een jaar eerder is dat bijna 42 miljard meer. Met 21 miljard euro werd het grootste gedeelte van dit extra geld, ondanks de lage rente die mogelijk zelfs negatief wordt, op vrij opneembare spaarrekeningen gestald. Het saldo op de betaalrekeningen steeg met 20 miljard euro. Dit is exceptioneel hoog vergeleken met voorgaande jaren. In 2019 bedroeg de toename in totaal 21 miljard euro. De jaren daarvoor namen de tegoeden minder toe dan in 2019. Nederlandse huishoudens laten een voorkeur voor liquide spaarvormen zien. Zo kwam 10,4 procent van het geraamde beschikbare jaarinkomen terecht op vrij opneembare spaarrekeningen of de betaalrekening. Een aanzienlijk kleiner gedeelte van de besparingen werd gebruikt voor het aflossen van schulden of het beleggen in aandelen. Er werd minder extra geld vastgezet op spaarrekeningen met een vaste looptijd.

Bijzondere omstandigheden

2020 was een uitzonderlijk jaar met bijzondere omstandigheden. Aan de ene kant is er sprake van toegenomen economische onzekerheid, terwijl het aan de andere kant moeilijker was om te consumeren. Zo gingen bijvoorbeeld veel minder gezinnen op vakantie door de coronamaatregelen. Dit valt nu te zien in het verloop van de netto inleg op de spaar-, en bankrekeningen gedurende het jaar. Vooral mei was een uitzonderlijke maand, met een groei van de spaartegoeden van 9,4 miljard euro. Traditioneel gezien valt dit ook te verwachten vanwege de uitbetaling van het vakantiegeld. Waar normaal gezien het geld in de tweede helft van het jaar weer wegvloeit vanwege vakanties, feestdagen of extra aflossingen op de hypotheek, was de netto inleg in 2020 in alle maanden behalve december positief.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar