‘Betalen om te mogen sparen steeds dichterbij’

0

Betalen om te mogen sparen komt steeds dichterbij, ook voor minder vermogende spaarders. Dat stelt researchbureau MoneyView in haar Spaarrente Barometer over het derde kwartaal van 2020.

Voor het eerst in jaren neemt MoneyView weer enkele renteverhogingen waar bij dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS). Dit betekent nog niet dat de vlag uit kan. Het gaat slechts om twee producten waarbij de variabele rente in het derde kwartaal van 2020 is gestegen. In beide gevallen betreft het een DOS van een buitenlandse aanbieder. Het is dan ook geen opmaat naar marktbrede verhogingen voor spaarrentes.

Daarnaast zijn in het derde kwartaal de eerste spaarproducten van de markt verdwenen (niet meer nieuw te sluiten) als gevolg van de huidige lage rentestand voor sparen en de toekomstverwachtingen omtrent de spaarrente. Het betreft twee spaarrekeningen van Moneyou, de online dochter van ABN Amro.

Hoewel de daling van de gemiddelde rente voor DOS zich gedurende het jaar voortzet, is het aantal rentewijzigingen in het derde kwartaal afgenomen tot 18. Vergeleken met het tweede kwartaal een daling van 25%. De gemiddelde rentevergoeding komt uit op 0,08%. Hiermee is het gemiddelde vergeleken met het einde van vorig kwartaal onveranderd gebleven.

De hoogste rente bedraagt momenteel 0,50% en wordt vergoed bij Bigbank Flexibel Sparen. Dit product was één van de twee producten met een renteverhoging in het derde kwartaal. De verhoging bij Bigbank bedroeg ‘maar liefst’ 0,20%.

Betalen om te sparen

In totaal geldt dat ongeveer twee derde van de producten qua rentetarief onder het gemiddelde van 0,08% zitten. Bij 7 van de 43 DOS wordt op dit moment helemaal geen rente meer vergoed.

“Het lijkt een kwestie van tijd voordat bij het merendeel van de DOS geen rente meer wordt vergoed”, aldus MoneyView. “Sterker nog, betalen om te mogen sparen komt steeds dichterbij. Terwijl dit eerst alleen het geval leek te zijn voor vermogende spaarders, gaat dit langzaamaan ook voor minder vermogende spaarders gelden.”

“Grootbanken ING en Rabobank hebben inmiddels al aangekondigd dat vanaf 1 januari 2021 de grens voor negatieve rente wordt verlaagd van een miljoen euro naar 250.000 euro (per rekening). Alleen bij Triodos is deze grens momenteel nog lager, namelijk 100.000 euro (het totaalsaldo van Triodos betaal- en spaarrekeningen). ABN Amro zit hier met een grens van 2.500.000 euro waarboven pas een negatieve rente geldt, nog duidelijk boven. De vraag is hoe lang nog.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.