Bespaar tijd en voorkom fouten tijdens de btw-aangifte

0

Een vervelend klusje dat elke keer weer terug komt voor een zzp’er is de btw-aangifte voor de Belastingdienst. Een hobby zal het nooit worden, ook niet als je van je hobby je werk hebt gemaakt. Helaas sluipen er al snel wat foutjes in de aangifte als je niet uitkijkt en kan het zomaar zijn dat je voordeeltjes misloopt of een boete riskeert. Wij zetten daarom de meest gemaakte fouten voor je op een rijtje en geven ook nog eens gratis tips weg, bijvoorbeeld hoe je het snelst de btw kunt berekenen. Kom maar op met die aangifte omzetbelasting!

De 5 meest gemaakte fouten bij btw aangifte

  1. Betaaldatum of factuurdatum
    Waarschijnlijk maak je bij de aangifte gebruik van het zogenaamde ‘’factuurstelsel’’. De factuurdatum bepaalt dan in welk kwartaal de btw-aangifte valt. Het maakt daarbij niet uit of het betaalde of onbetaalde facturen zijn. Veel zzp’ers maken de fout door naar de betaaldata te kijken, terwijl de factuurdatum in een ander kwartaal valt.
  2. Te laat betalen of te laat doorgeven
    Twee fouten die makkelijk te voorkomen zijn: het te laat betalen of het te laat doorgeven. 1 maand na het afsluiten van het kwartaal verwacht de Belastingdienst de btw-aangifte binnen te hebben. Zelfs al komt de elektronisch verzonden aangifte maar 1 minuut te laat binnen, dan krijgt deze toch onverbiddelijk de status ‘’te laat ingediend’’. Dit kan je een fikse boete opleveren. Net als het te laat betalen van de btw. Hierbij kijkt de Belastingdienst enkel naar het tijdstip waarop het geld op de bankrekening staat. Houd dus rekening met het weekend, feestdagen en de verwerkingstijd van de verschillende banken!
  3. Inloggegevens kwijt
    Ben je de brief met de inlogcodes kwijt en heb je deze ook niet opgeslagen dan heb je een probleem. Als ondernemer heb je vlak nadat je bent ingeschreven bij de KvK van de Belastingdienst een gebruikersnaam en een wachtwoord gekregen. Weet je deze niet meer, dan kan je deze opnieuw aanvragen, maar dit kan (met de duur van het bezorgen niet meegerekend) wel 10 werkdagen duren voordat je deze in huis hebt. Als je hier op het laatste moment pas achter komt, dan loop je het risico dat je de btw-aangifte niet op tijd kan inleveren.

Tips voor het snel berekenen van de btw

Vind je het zelf uitrekenen van de btw een lastig en tijdrovend klusje, dan kan je gratis gebruikmaken van de online berekentool van berekenen.nl. De btw bereken je eenvoudig online binnen een aantal minuten en wil je meerdere berekeningen maken, dan is dit geen enkel probleem.

Je kan de btw berekenen voor de tarieven die in Nederland gehanteerd worden en de tarieven die in het buitenland gelden. Als ondernemer kan je zo altijd de meest actuele berekening maken die voor dit jaar én volgend jaar geldt. Zo weet je 100% zeker dat je berekening klopt en maak je optimaal gebruik van alle belastingvoordelen.

Dit is een partnerbijdrage van Berekenen.nl.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Avatar