Korte rente voor het eerst in jaren boven lange rente: wat moet je nu doen?

0

Het moet jaren geleden zijn dat de driejaarsrente nog eens hoger noteerde dan de vijfjaarsrente. Laat het nu net dat zijn wat op 4 december in de Verenigde Staten gebeurde.

Het risico op een recessie neemt zo sterk toe, wat op zijn beurt slecht is voor aandelen. Hoe ga je als belegger om met het stijgende risico? Moet je nu zomaar alles verkopen of wacht je toch maar beter even af?

Nog even de kat uit de boom kijken

Het is nog geen tijd voor paniekverkopen. Daarom wachten beleggers maar beter nog even af wat de tweejaarsrente zal doen. Stijgt de tweejaarsrente ook boven de tienjaarsrente? Dan is de kans op een recessie, binnen een termijn van anderhalf jaar, niet meer onrealistisch. Hierbij spelen overigens nog een aantal andere factoren een rol.

Alleen al de verhoudingen tussen president Trump en zijn Chinese ambtscollega kunnen alles in een stroomversnelling stuwen of net afremmen. Komt het toch zover? Dan zal ook de Europese markt waarschijnlijk de terugzakkende Amerikaanse markt volgen.

Maar om nu al te panikeren is het dus nog even te vroeg: het geduld bewaren, is een goed advies. Toch hoef je niet als een struisvogel de kop in het zand te steken: de evolutie goed opvolgen en er economische tijdschriften op naslaan, kan ervoor zorgen dat je tijdig de eerste signalen opmerkt. Indien je beroep doet op een vermogensbeheerder zoals Besmartib.nl, doen zij uiteraard het nodige voor jou.

Investeer in kortlopende obligaties

Wordt het risico op een recessie reëel? Dan investeer je maar beter niet meer in aandelen, maar kies je voor kortlopende obligaties. Op die manier geniet je van zekerheid terwijl je rente ontvangt. Omdat de korte rente boven de lange rente uitkomt, geniet je bovendien van extra rendement.

Maar in de tussentijd wacht je dus maar beter af. Toch leg je de nodige voorzichtigheid aan de dag. Nu het risico op een recessie reëel wordt, kan het niet de bedoeling zijn dat je toch maximaal blijft inzetten op aandelen. Meer nog: JP Morgan gaf zelfs al aan dat het momenteel zelfs slimmer is om je geld in contanten aan te houden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.