Lage rente drukt ook eigen oudedagsvoorziening in de min

0

Hoe hoog een lijfrente-uitkering is, hangt af van de rente die de bank of verzekeraar op het nog niet uitgekeerde deel vergoedt. De aanhoudende lage rentestanden leiden er in toenemende mate toe dat het feitelijke rendement op dergelijke oudedagsvoorzieningen negatief wordt, zo blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Als de kosten in een product hoger zijn dan de renteopbrengst, dan is de opbrengst voor de klant onderaan de streep negatief. Een direct ingaande bancaire lijfrente met een looptijd van vijf jaar heeft bijvoorbeeld bij zowel ABN Amro als Rabobank een rente van 0,10%. Per uitkering wordt door beide banken 2,50 euro uitkeringskosten in rekening gebracht.

Als je deze kosten meeneemt in de bepaling van het rendement, dan kom je op een negatief rendement uit van ongeveer 0,03% bij een inleg van 50.000 euro, zo stelt MoneyView. Doordat lijfrenteverzekeringen hogere kosten hebben dan bancaire varianten was bij deze producten het productrendement eerder al vaak negatief.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.