Starter kiest noodgedwongen kortere renteperiode

0

De maand augustus is nu al de top tien binnengekomen van maanden met het hoogste aantal renteverlagingen door geldverstrekkers, gemeten sinds begin 2016. De rit naar beneden zorgde volgens de Hypotheekshop tevens voor een nieuw laagterecord.

Het totaalgemiddelde stond eind juli  namelijk op 1,48% en daalde in augustus verder naar 1,45%. Daarmee werd het oude record uit april van dit jaar (1,47%) verbroken. Het totaalgemiddelde (1,45%) is het gemiddelde van acht vaste hypotheekrentes.

Een verdere daling van de hypotheekrente in de komende maanden lijkt de Hypotheekshop niet onwaarschijnlijk, vanwege de grote concurrentie tussen aanbieders. Vorige week zakte het 10-jaarstarief met NHG opnieuw onder de 1% (0,99%).

Steeds langer vast

Het kleiner geworden verschil tussen de verschillende rentevaste perioden heeft ertoe geleid dat consumenten hun hypotheekrente steeds langer zijn gaan vastzetten. Bedroeg de gemiddelde duur in 2011 (nieuwe hypotheken, meting door HDN) nog 8,9 jaar, in het huidige jaar is dat opgelopen tot gemiddeld 19 jaar. Met name de laatste twee jaar is het gemiddelde fors gestegen, doordat vaker wordt gekozen voor 20 en 30 jaar vast.

In de regel kiezen starters voor langere renteperioden dan doorstromers en oversluiters. “Des te opvallender is het daarom dat deze wet sinds dit jaar niet meer op lijkt te gaan”, aldus de Hypotheekshop. “Met 2021 al een eind op streek, zijn het juist de oversluiters die op dit moment kiezen voor de langste renteperioden. Sinds 2017 zijn oversluiters hun rente gemiddeld vijf jaar langer gaan vastzetten, terwijl dit bij starters beperkt is gebleven tot ruim twee jaar. Voor deze trendbreuk valt een aantal redenen te bedenken. Zo financieren veel starters door de stijgende huizenprijzen noodgedwongen maximaal op inkomen. Bij een lagere 10-jaar rente is de leencapaciteit hoger dan bij een 15- of 20-jaars rente.

Aan de andere kant kunnen veel huiseigenaren door de fors gedaalde hypotheekrentes met de keuze voor een lange rente flink besparen op hun huidige maandlasten. Zeker in het geval van een (deels) aflossingsvrije hypotheek is langdurige rentezekerheid daarbij een prettige gedachte. De krappe woningmarkt en de vrees bij sommigen dat de rente op termijn wellicht zal stijgen, hebben dit mogelijk versterkt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.