Waarom betalen voor een hypotheekofferte?

0

Zou jij betalen voor een dienst die al voor je wordt betaald? Niemand zegt hier ‘ja’ op. Toch betalen intermediairs via hun serviceprovider nog steeds een vergoeding voor een hypotheekofferte waar de geldverstrekker ook voor betaalt.

Rest mij nog één vraag: intermediair, wanneer stop je met het betalen voor een hypotheekofferte?

Voor mij is het een raadsel waarom wij dit model kennen binnen onze branche. Naar mijn mening houden traditionele serviceproviders, intermediairs en geldverstrekkers samen het huidige model in stand. Serviceproviders leveren een prima dienstverlening, maar laten zich wel voor een offerte betalen door zowel de geldverstrekker als de intermediair.

Voorkom suboptimaal advies

Buiten dat het onzin is om intermediairs te laten betalen voor een offerte, werk je ook nog eens het geven van suboptimaal advies in de hand. Een praktijkvoorbeeld: Een intermediair kan voor zijn klant kiezen tussen twee banken. Een van de twee biedt de klant net iets betere voorwaarden. Nu is het volgende het geval: bij de eerste bank heeft de intermediair een directe aanstelling, terwijl hij voor de andere een aanstelling heeft via een serviceprovider. Bij deze laatste betaalt hij 300 euro per offerte. Mag jij raden welke geldverstrekker de intermediair in de meeste gevallen adviseert.

Je hoeft geen visionair te zijn om te begrijpen dat bovengenoemd praktijkvoorbeeld niet meer voorkomt als de intermediair geen vergoeding hoeft te betalen voor geldverstrekkers bij wie hij geen directe aanstelling heeft.

Beëindig benadelen geldverstrekkers

Ons nieuwste label, Basic Serviceproviding, doet dit anders. Het biedt precies dezelfde dienstverlening als elke andere serviceprovider, met één belangrijk verschil: bij Basic betalen alleen de geldverstrekkers voor ons werk. Als intermediair betaal je dus geen aanvraagkosten.

Naast intermediairs en hun klanten profiteren geldverstrekkers ook van nieuwe businessmodellen zoals dat van Basic Serviceproviding. Geldverstrekkers die bewust kiezen voor serviceproviders als distributiepartner worden in het huidige model benadeeld. Zij moeten altijd een scherpe rente bieden die onderaan de streep meer dan 300 euro goedkoper is. Anders zijn ze gewoonweg minder interessant. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat zij een voorstander zijn van een betalende intermediair.

Rest mij nog één vraag: intermediair, wanneer stop je met het betalen voor een hypotheekofferte?

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Martin Keegstra

Martin Keegstra is directeur van Romeo.