MiFID II geen bedreiging voor financieel adviseurs

0

Vrijwel dagelijks stellen adviseurs mij de vraag: wat gaat de invoering van MiFID II voor ons kantoor betekenen? Het leek me daarom goed om daar in een blog nader op in te gaan.

MiFID II stelt onder meer extra eisen aan de vakbekwaamheid.

Veel wetgeving waar onze sector mee te maken heeft komt uit Europa. Met ingang van 3 januari 2018 zal de Europese Richtlijn Markets in Financial Instruments Directive II worden ingevoerd in de Wft. Daarnaast zal een nieuwe Europese verordening in werking treden: de Markets in Financial Instruments Regulation, MiFIR. Beiden hebben een mooi doel: ‘Het efficiënter en transparanter maken van de Europese financiële markten en het vergroten van de bescherming van beleggers’.

Vakbekwaamheid

Maar er is meer hierover te zeggen: De Europese Unie is groter dan Nederland. Waar het gaat om de eisen die aan financieel adviseurs worden gesteld hebben wij in de afgelopen jaren erg ons best gedaan om voortdurend ‘het beste jongetje/meisje van de klas’ te zijn. Hierdoor heeft u sinds 2006 de ene na de andere verandering over u heen gekregen. Van het verbod op provisie tot aan vergaande eisen op het gebied van vakbekwaamheid. Eisen die zover gaan dat er een beroepsverbod  geldt zolang u niet aan deze vakbekwaamheidseisen voldoet. We hebben met elkaar best veel hierover gemopperd en doen dat soms nog wel. Maar goed, in Nederland zijn we inmiddels al aardig ver gevorderd op het gebied van vakbekwaamheid. De andere lidstaten moeten dit jaar vol aan de bak.

Beleggingsfondsen

MiFID II stelt onder meer extra eisen aan de vakbekwaamheid. Die eisen zijn fors voor de mensen die individuele aandelen adviseren (professionele adviseurs in effecten). De meeste financieel adviseurs die werken in de verzekeringsbranche adviseren echter geen individuele aandelen en hebben vaak de vergunning Nationaal Regime.

Adviseurs die de vergunning Wft Hypotheken of Wft Vermogen hebben kunnen zich bij de AFM melden voor deze vergunning. Met deze vergunning mogen zij adviseren en bemiddelen in (uitsluitend) aandelenfondsen.

WFT

Via hun studie Wft Hypotheken en Wft Vermogen hebben deze adviseurs voldoende kennis verworven om klanten goed te kunnen adviseren op het gebied van beleggingsfondsen. De verwachting is dat de invoering van MiFID II en MiFIR op dit punt geen wezenlijke veranderingen voor de adviseurs gaan betekenen die een vergunning onder het Nationaal Regime hebben.

Blijkt dat we misschien op bepaalde onderdelen toch nog iets extra’s moeten leren dan zal dat waarschijnlijk gewoon gaan via het gebruikelijke driejaarlijkse PE programma. Dus als vergunninghouder Nationaal Regime is er geen reden om door de komende invoering van MiFID II en MiFIR in de stress te schieten.

Laatste nieuws

Eind november is Minister Hoekstra van Financiën een internetconsultatie  gestart over de implementatie van de vakbekwaamheidsregels voortvloeiend uit Mifid II. Daarbij geeft hij aan dat het niet mogelijk is om de noodzakelijke aanpassingen van het nationaal regime tijdig vorm te geven voor 3 januari 2018, de datum waarop de Mifid II moet worden toegepast.

Er is daarom gekozen om het nationaal regime op een later moment aan te passen. Het streven is om de benodigde wijzigingen van de Vrijstellingsregeling Wft in het eerste kwartaal van 2018 openbaar te consulteren. Hierbij zal een overgangsregime worden opgenomen. Tot het nieuwe nationaal regime van toepassing is, zullen de bestaande vrijstellingen blijven gelden!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Theo Krins

Theo Krins is Manager Vermogensadvies bij Scildon