Financieel adviseur nodig

0

Theo Krins, Manager Vermogensadvies Legal & General

Als het aan het kabinet ligt kunnen Nederlanders binnenkort op een aantrekkelijke manier hun hypotheekschuld verlagen. Ze wil het namelijk mogelijk maken om een levensverzekering vervroegd te beëindigen en de waarde aan te wenden voor aflossing van de hypotheek om zo de spiraal van steeds meer sparen te doorbreken.

De economie heeft een impuls nodig en deze maatregel moet daaraan bijdragen. Nu kan deze oplossing aantrekkelijk zijn als het rendement op de polis lager is dan de (netto) rente op de hypotheek. Veel belangrijker is echter het feit dat de rendementen van een financieel product veelal pas wordt gerealiseerd in de laatste periode en het voortijdig beëindigen van een polis ertoe kan leiden dat de consument een behoorlijk toekomstig (netto) rendement mist. Als de polis in BOX 1 is ondergebracht als KEW mis je ook nog eens dat voordeel. Wat doe je trouwens met een polis die alleen garantie op einddatum geeft? Daarnaast geeft de overheid er opnieuw blijk van dat ze geen betrouwbaar beleid voert op de langere termijn, door steeds bestaand beleid tussentijds aan te passen. Denk bijvoorbeeld ook aan bedrijfssparen en levensloop. Eerst wordt gestimuleerd om meer eigen verantwoordelijkheid te nemen en als het financieel even niet meer uitkomt, wordt er gewoon een streep door gehaald… Ik vraag me trouwens af of de consument als hij gebruik gaat maken van deze nieuwe mogelijkheid er goed aan doet om – na de gedane aflossing uit de polis – de extra beschikbare middelen (immers minder rente en geen premies meer) te gaan consumeren Hij mist namelijk toekomstige opbouw van vermogen om een veel groter deel van zijn hypotheek af te lossen en zou dus eigenlijk alsnog moeten blijven sparen, waarbij dat via box III (fiscaal) veelal minder aantrekkelijk zal moeten gebeuren en toekomstig rendement over het reeds opgebouwde kapitaal wordt gemist. Kortom, een in Den-Haag bedachte maatregel onderstreept nog maar weer eens dat een goed financieel advies cruciaal is en zo kan ik in ieder geval positief eindigen. Het kabinet bevestigt (ongewild?) dat een financieel adviseur nodig is en blijft en daarmee ziet in ieder geval voor hen de toekomst er zonnig uit.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.