Pleidooi voor terugkeer fiscale aftrekbaarheid advieskosten

0

In een brief aan staatssecretaris Menno Snel (Financiën) pleiten Adfiz, OvFD en het Verbond van Verzekeraars voor de terugkeer van de fiscale aftrekbaarheid van financieel-advieskosten.

In de gezamenlijke brief geven de brancheorganisaties aan dat het bevorderen van de toegankelijkheid van advies wenselijk is. “Goed financieel advies helpt om alle belangrijke vragen op tafel te krijgen en de juiste antwoorden te vinden. […] Tegelijk leven we in een tijd waar burgers door een terugtredende overheid steeds meer worden verondersteld zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen welzijn.”

Dit levert volgens de koepelorganisaties flinke uitdagingen op. Zo blijkt uit de Pensioenmonitor van Wijzer in Geldzaken dat driekwart van de burgers niet (goed) bekend is met de later te ontvangen pensioenuitkering, terwijl een derde bij pensionering mogelijk een tekort heeft. En ook is al jaren duidelijk dat een groeiende groep zzp’ers zich niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, intussen 80%.

“Zowel inzichten uit de gedragswetenschap als ervaringen uit de praktijk maken duidelijk dat meer en betere informatie deze problemen niet helpen oplossen. Adviseurs zijn bij uitstek uitgerust om mensen te helpen in beweging te komen en blijven. Dan moet echter de laagdrempelige toegang tot advies wel geborgd zijn.”

Groeiend probleem

In de praktijk zien Adfiz, OvFD en het Verbond hier echter een groeiend probleem ontstaan. Na de introductie van het provisieverbod in 2013 is de fiscale aftrekbaarheid van de advieskosten verloren gegaan. En de recent afgeronde evaluatie van het provisieverbod toont aan dat de Nederlandse consument weliswaar in staat is financieel advies te betalen, maar in veel gevallen daartoe niet bereid is. Ook het Nibud constateerde recent dat voor bijna de helft van de Nederlanders (46%) de kosten van het advies een drempel vormen om naar een financieel adviseur te gaan.

De brancheorganisaties willen dan ook dat de fiscaal gunstige behandeling van advieskosten wordt hersteld, zodat de toegang tot financieel advies wordt verbeterd. Gezien de verbeterde economische situatie vinden de drie partijen dat nu ook het juiste moment is aangebroken om dit te faciliteren.

De koepelorganisaties zien ook goede mogelijkheden voor een (forfaitaire) aftrek voor advieskosten, waarbij goed gebruik kan worden gewaarborgd en aan wordt gesloten bij een goede geautomatiseerde verwerking door de Belastingdienst.

De brancheorganisaties geven aan hierover binnenkort een dieper gesprek aan te willen gaan met staatssecretaris Snel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.