Niet alle verzekeraars voldoen aan Protocol Verzekeringskeuringen

0

Drie van de 27 getoetste verzekeraars voldoen nog niet aan het Protocol Verzekeringskeuringen. Dat blijkt uit de resultaten van een eerste toetsronde door de Stichting toetsing verzekeraars (Stv) rondom de zelfregulering van de verzekeringssector.

Verzekeraars zijn getoetst op acht procescodes en op het Protocol Verzekeringskeuringen. Alle bij het Verbond aangesloten verzekeraars (123) die zijn getoetst op de acht procescodes, voldoen daar inmiddels aan.

Het Protocol Verzekeringskeuringen beschrijft regels die verzekeraars moeten volgen bij het medisch keuren van klanten voor het afsluiten van een levens- en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering. Uit het Stv-rapport blijkt dat elf van de 27 verzekeraars direct een voldoende scoorden op alle 37 toetspunten. Veel van deze punten kenden een 100%-score. Zo voldoen alle verzekeraars aan de Hiv-gedragscode en stellen de getoetste verzekeraars geen vragen over genetisch onderzoek als dat volgens het protocol niet is toegestaan.

Ruimte voor verbetering

Er is ook ruimte voor verbetering. Zestien verzekeraars haalden bij het protocol voor één of meer (één tot maximaal vier) van de 37 toetspunten een ‘nee’. Het gaat hierbij vooral om het niet goed naleven van procesmatige voorschriften.

Zo stelde een aantal verzekeraars vragen over een eerdere afwijzing op medische gronden. Hoewel een dergelijke vraag niet automatisch leidt tot een afwijzing maar tot nader onderzoek door de medisch adviseur, mag de medisch adviseur zo’n vraag niet stellen. Ook brachten niet alle medisch adviseurs de consument op de hoogte van een afwijkend advies, terwijl dit wel moet.

Dertien verzekeraars haalden na de ‘mogelijkheid tot herstel’ alsnog een voldoende. De drie leden die ook na de herstelperiode consumenten niet informeren over een negatief advies, hebben van het Verbond te horen gekregen dat zij hun beleid alsnog in overeenstemming moeten brengen met het protocol. Het Verbond controleert binnen drie maanden of dit is gebeurd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.