Geen structurele problemen contra-expertise

0

De AFM heeft tijdens de verkenning contra-expertise woonverzekeringen niet kunnen constateren dat er structurele problemen zijn bij de inzet van contra-expertise. Wel is het beeld ontstaan dat er sprake is van incidenten bij zowel verzekeraars als contra-experts.

De toezichthouder deed de marktverkenning nadat er signalen waren, onder meer uit de media, over vermeende problematiek rondom contra-expertise bij inboedel- en opstalverzekeringen. De AFM heeft echter niet kunnen vaststellen dat er structurele problemen zijn bij de inzet van contra-expertise.

Achter de brandweer aan

Wel is bij de toezichthouder het beeld ontstaan dat er sprake is van incidenten aan beide kanten. “Zo komt het bijvoorbeeld voor dat gedupeerden al tijdens een brand worden aangeklampt door contra-experts die hun diensten aanbieden. Deze laten een verzekerde dan direct een contract ondertekenen zonder dat de gedupeerde zich bewust is van waar hij mee instemt. Daarnaast zien we aan de kant van de verzekeraars nog verschil in kwaliteit in de informatieverstrekking over de rechten van de consument met betrekking tot het inschakelen van een contra-expert en de vergoeding van de kosten hiervan”, aldus de toezichthouder.

Voorkom alle incidenten

Doel van de verkenning was om de achtergrond van de signalen te onderzoeken en daarbij te beoordelen welke rol de AFM kan spelen bij het eventueel oplossen hiervan. Richting de beroepsgroep van (contra-)experts kan de toezichthouder geen directe actie ondernemen, omdat zij niet onder het AFM toezicht vallen. Branchevereniging NIVRE heeft in 2014 de gedragsregels aangepast om incidenten waarbij verzekerden last ondervinden te voorkomen. De AFM heeft de sector opgeroepen te zoeken naar maatregelen om alle incidenten te voorkomen.

Verzekeraars is gevraagd om duidelijk, transparant en proactief te blijven communiceren over de regels voor contra-expertise. Verzekeraars moeten de juiste informatie over de rechten van de consument over het inschakelen van een contra-expert en vergoeding van de kosten opnemen in de polisvoorwaarden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.