Forse boetes voor BinckBank en Alex

0

De AFM heeft BinckBank een bestuurlijke boete van 500.000 euro opgelegd voor het verzuimen van de transactierapportageverplichting. Ook kreeg de bank een boete opgelegd van 750.000 euro voor onduidelijke en misleidende reclames van Alex Vermogensbeheer.

De boete voor Alex heeft betrekking op reclames die zijn gebruikt in de periode van 8 september 2012 tot 26 augustus 2014. De AFM heeft specifiek drie reclamecampagnes onderzocht, die bestonden uit televisiereclames en internetbanners. Het onderzoek maakte volgens de toezichthouder duidelijk dat het daarin getoonde behaald cumulatief rendement, slechts door één specifieke portefeuille met eigen kenmerken (door BinckBank voorbeeldportefeuille genoemd) is behaald. Het gemiddelde cumulatieve rendement dat daadwerkelijk door beleggers over dezelfde periode werd behaald, was structureel lager.

Grotere mate van ernst en verwijtbaarheid

Op 1 juli 2016 kreeg BinckBank hiervoor een boete opgelegd van 750.000 euro. Dat is veel hoger dan het basisbedrag van 500.000 euro voor deze overtreding. Dat is volgens de AFM in dit geval gerechtvaardigd vanwege de “grotere mate van ernst en verwijtbaarheid en een langere duur van de overtreding.” De verhoogde verwijtbaarheid ligt in het feit dat BinckBank voor de start van de campagnes een onderzoek heeft laten uitvoeren door een adviesorganisatie. Hieruit bleek al dat het cumulatieve rendement van de voorbeeldportefeuille duidelijk verschilde van het gemiddeld door cliënten behaalde cumulatieve rendement en dat de cumulatieve rendementen een sterke spreiding kenden. “BinckBank is niettemin van start gegaan met de campagnes en heeft tijdens de campagnes geen vinger aan de pols gehouden om te zien hoe de voorbeeldportefeuille zich ontwikkelde ten opzichte van de werkelijke beleggersportefeuilles”, aldus de AFM.

Toename van het aantal procedures

BinckBank kan het boetebesluit overigens nog ter toetsing aan de rechter voorleggen. De onderneming heeft al aangegeven niet blij te zijn met openbare niet anonieme publicatie van het boetebesluit. De passages waarin de term misleidend wordt gebruikt zijn volgens Binck feitelijk onjuist en onnodig schadelijke voor het bedrijf. Binck heeft verder aangegeven dat de openbaarmaking niet meer tot waarschuwing van het publiek kan leiden, nu zij de reclame-uitingen heeft gestaakt. Deze stelling verhoudt zich volgens de AFM niet met de stelling die Binck ook inneemt dat een boete kan leiden tot een grote toename van het aantal procedures.

Overtreding transactierapportageverplichting

De tweede boete betreft het overtreden van de transactierapportageverplichting door BinckBank. Hiervoor kreeg de instelling in augustus 2014 een formele waarschuwing van de AFM. Dat was voor het niet tijdig melden van transacties die vanaf medio 2010 op de Luxemburgse beurs zijn verricht door BinckBank. Daarna heeft de AFM vastgesteld dat het bedrijf ook haar transacties uitgevoerd op de derivatenbeurzen in Brussel en Parijs, en OTC-transacties niet tijdig heeft gemeld. Het basisbedrag voor deze overtreding is 500.000 euro. Nu geen bezwaar of beroep meer mogelijk is tegen het besluit, is de boete definitief geworden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.