ESMA wil ‘groenwassen’ beleggingsfondsen voorkomen

0

Europees toezichthouder ESMA consulteert richtsnoeren voor het gebruik van duurzame termen in de namen van beleggingsfondsen. Heldere naamgeving kan helpen om ‘groenwassen’, waarbij een fonds zich groener voordoet dan het werkelijk is, te voorkomen.

De vraag naar beleggingsfondsen die rekening houden met milieu, sociaal en governance (ESG)-kenmerken is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Het is belangrijk dat de naam van een fonds past bij de inhoud van het product, zodat het voor beleggers duidelijker is wat ze kopen. ESMA stelt voor dat in een fonds dat een duurzaamheids-gerelateerd woord in de fondsnaam gebruikt, zoals ‘ESG’ of ‘social’, ten minste 80% van de beleggingen ook daadwerkelijk moeten overeenkomen met de duurzaamheidskenmerken van de beleggingsstrategie van het fonds.

Aanvullende eis

Voor beleggingsfondsen die het woord ‘duurzaam’ in de naam gebruiken, stelt ESMA daarbovenop nog een aanvullende eis: dat ten minste 50% van de beleggingen in lijn zijn met de definitie van ‘duurzame beleggingen’ in de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Ook stelt de toezichthouder aanvullende verplichtingen aan fondsen die het woord ‘impact’ gebruiken. Dergelijke fondsen moeten zich eveneens houden aan de minimumlat van 80% en daarbij beleggen met de bedoeling om, naast financieel rendement, meetbare en positieve duurzame impact te genereren.

Reageren

Het is volgens ESMA en de AFM belangrijk dat stakeholders hun feedback op dit voorstel laten horen. De consultatie is primair gericht op (vertegenwoordigers van) beleggers en aanbieders van beleggingsfondsen en brancheverenigingen. Reageren kan tot 20 februari 2023.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.