CFD plaatst vraagtekens bij voorstel provisietransparantie schade

0

De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) is niet gerust op het voorstel van minister Sigrid Kaag (Financiën) voor een actief transparantiemodel voor schadeprovisie, dat is gebaseerd op fijnmazige gemiddelden van diverse typen verzekeringsproducten. Met name het feit dat de branche zelf invulling moet gaan geven aan deze nieuwe transparantie in samenwerking met de AFM stuit op bezwaren.

Minister Kaag maakte haar voorstel deze week bekend in een brief naar de Tweede Kamer. CFD zag überhaupt al geen reden om actieve provisietransparantie op schade in te voeren, en was een tegenstander van het eerdere voorstel van exacte nominale bedragen per product. Nu wil de minister overgaan op fijnmazige gemiddelden van diverse typen producten.

“Het goede nieuws is dus dat het verzet van de belangenorganisaties en kritische vragen vanuit de kamer hebben geleid tot een visiewijziging”, schijft de CFD in een reactie. “Maar daar houdt het goede nieuws ook direct weer op. De branche moet nu namelijk zelf invulling geven aan deze nieuwe transparantie in samenwerking met de AFM. De AFM staat echter niet achter dit besluit van de minister en heeft al aangegeven dat deze ongewenste oplossing dan wel zo dicht mogelijk bij het werkelijke provisiebedrag moet liggen. Kortom, zo fijnmazig moet worden dat het eigenlijk weer nominaal per product wordt. Dat gaan leuke discussies worden.”

Transparantie van de brief

Over de transparantie van de brief van de minister heeft CFD ook nog wel wat opmerkingen. “Zo wordt er in de brief vermeld dat er met verschillende partijen is gesproken, waaronder brancheverenigingen, maar ontbreken de concrete namen en links naar de verslagen van die gesprekken. Ook gaat deze minister volledig voorbij aan het door haar ambtenaren uitgebrachte voorstel.”

In gesprek blijven

Ondanks dat CFD nog steeds vindt dat het huidige provisiemodel prima voldoet, wil de brancheorganisatie wel in gesprek gaan over de uitvoering van dit fijnmazige provisietransparantiemodel op schade.

“We willen daarbij vooral kijken naar het gelijke speelveld, consumentenbescherming, de mate waarin fijnmazigheid wordt doorgevoerd en wat de administratief/technische gevolgen zijn van constante prijsveranderingen van het eindproduct voor dit systeem.”

CFD heeft ook besloten een eigen plan uit de kast te halen en verder te ontwikkelen. Het is een alternatief moet ‘meer recht doet aan het intermediair, de consument én een gelijk speelveld’. Hoe dat er precies uit gaat zien, laat CFD nog niet weten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.