Blockchain Coalitie presenteert agenda

0

De Nationale Blockchain Coalitie heeft haar actieagenda gepresenteerd. De coalitie bestaat uit ruim twintig organisaties die de grootschalige uitrol van blockchain in Nederland willen bevorderen. Verschillende financiële dienstverleners verwachten dat deze technologie tot grote veranderingen zal leiden.

De Nationale Blockchain Coalitie is een initiatief van verschillende overheden, kennisinstellingen en ruim twintig organisaties uit de financiële, logistieke en energiesector. Vanuit de financiële sector zijn onder andere ABN Amro, ING, de Volksbank en Nationale-Nederlanden bij het initiatief betrokken. Het actieprogramma van de Nationale Blockchain Coalitie werd gisteren officieel gepresenteerd door minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Blockchain is een nieuwe technologie en werkwijze voor de veilige uitwisseling van digitale gegevens en betalingen. Iedere transactie wordt gecontroleerd door meerdere computers en is volledig transparant, zonder tussenkomst van een derde partij. Misbruik is daardoor moeilijk.

De coalitie verwacht dat blockchain tot grote veranderingen leidt, vergelijkbaar met de opkomst van het internet. Zo voorziet zij een grote invloed op onder andere de energievoorziening, financiële dienstverlening of logistiek.

Digitale identiteiten

Een van de belangrijkste punten in de actieagenda is de ontwikkeling van digitale identiteiten. Daarmee kunnen personen, objecten en rechtspersonen digitale transacties verrichten als onderdeel van een blockchain. Verder gaat de coalitie onder andere werken aan oplossingen op het gebied van wetgeving en acceptatie.

Mariken Tannemaat, Chief Innovation Officer van Nationale-Nederlanden, zegt dat de verzekeraar op deze manier bijdraagt ‘om van Nederland een frontrunner te maken op het gebied van blockchaintoepassingen’. De voortschrijdende digitalisering van de samenleving biedt volgens haar ‘kansen voor het beter en sneller bedienen van onze klanten’.

Hoofd Innovation Centre Arjan van Os van ABN Amro zegt over het belang van kennisdeling: “Blockchain speelt een belangrijke rol in de verdere versterking van vertrouwen in de wereld van digitale transacties. Deze technologie brengt een positief effect met zich mee voor de efficiency van organisaties die actief zijn binnen de financiële sector.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.