Invloed van blockchain en robotisering neemt volgens finance professionals af

0

Het belang van blockchain en robotisering is voor finance professionals met de jaren afgenomen. In 2019 gaf nog 33% aan te verwachten dat blockchain een grote invloed op de financiële sector zou hebben en 29% dacht dit van robotisering. Inmiddels zijn deze percentages geslonken naar respectievelijk 17 en 20%.

Dit blijkt uit de FinTech Barometer, een onderzoek naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven dat de afgelopen vijf jaar door FinTech-bedrijf Visma | Onguard is uitgevoerd.

Big data, AI en IoT blijven populair

Wat betreft het gebruik van robotisering merken de finance professionals weinig verschil. Waar in 2020 17% aangaf robotisering te gebruiken in hun systemen, is dat in 2022 gestegen tot slechts 20%. Welke technologieën hebben door de jaren heen dan niet ingeboet op populariteit? Dat zijn big data, AI en IoT. Zowel big data als IoT staan sinds 2018 in de top drie van meest invloedrijke technologieën volgens finance professionals.

Opvallend

Adriaan Kom, CCO bij Visma | Onguard: “Het is opvallend dat finance professionals het idee hebben niet veel te doen met robotisering en de invloed op de financiële sector niet inzien. Tegelijkertijd is het ook een compliment voor deze technologie, omdat het inmiddels zo ingebed zit in systemen dat de professionals niet doorhebben hoeveel ze er al gebruik van maken. Want dat het gebruik van robotisering de afgelopen jaren is toegenomen, staat vast. Blockchain daarentegen lijkt de belofte nog niet waar te maken op dit moment en wordt veel minder ingezet dan een aantal jaar terug werd gedacht.”

Real-time rapporteren

“Met de juiste technologieën wordt het voor finance professionals ook mogelijk om real-time te rapporteren, wat noodzakelijk is om de juiste organisatiebeslissingen te kunnen maken. Helaas is het aantal professionals dat al met real-time data werkt de afgelopen jaren niet gestegen. In 2020 gaf 15% hier al beschikking toe te hebben, in 2022 was dat slechts 14%. Het positieve nieuws is dat het aantal bedrijven dat slechts eens per jaar financiële cijfers rapporteert dit jaar voor het eerst op 0% staat. In 2020 werd dat nog bij 6% van de bedrijven gedaan. In 2020 lag het grootste struikelblok voor real-time rapporteren in de verouderde systemen (36%). Gelukkig gooit dit probleem de laatste jaren minder roet in het eten. In 2021 gaf nog maar 15% aan dit als struikelblok te ervaren en in 2022 17%”, zegt Kom..

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.