Zonnige tijden voor zonnepanelen

0

Installateurs van zonnepanelen zien het aantal aanvragen voor zonnepanelen weer toenemen na het besluit van de Eerste Kamer om de salderingsregeling voort te zetten. Techniek Nederland ziet stijgingen bij aangesloten installateurs tussen de 10 en 18 procent en een enkele uitschieter naar 50 procent.

Op 13 februari verwierp de Eerste Kamer een wetsvoorstel van demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie om de salderingsregeling voor kleinverbruikers af te bouwen. De ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel deed een rondgang langs enkele tientallen aangesloten zonnestroom-installateurs en vroeg hen naar de impact van dat besluit.

Zo zag Ecotec Solar uit Zevenbergen het aantal aanvragen vanaf de dag dat de Eerste Kamer het besluit nam met 18% toenemen. Ook bij Niyata Energy in Utrecht is het effect van dat besluit al te merken. Daar kregen ze deze maand al 10% meer aanvragen binnen dan in de laatste maanden van 2023. ST/Warmte uit Nieuwkoop had in het najaar maximaal vier aanvragen per maand, deze maand zijn het er dertig. Anderen nuanceren de vergelijking met het najaar door te stellen dat de vraag in het voorjaar altijd aantrekt. Het besluit over de salderingsregeling zorgt echter wel voor een extra boost, merken ze op.

Eigen gebruik stimuleren

Het elektriciteitsnet wordt steeds zwaarder belast en de groei van het aantal zonnepanelen draagt daar flink aan bij. Met name op zonnige dagen in het voorjaar en de zomer kan het daardoor gebeuren dat de omvormers van zonnepanelen voor korte tijd worden uitgeschakeld. Dit heeft volgens Techniek Nederland nauwelijks invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen, die nu zo’n zeven jaar is. Voorzitter Doekle Terpstra vindt het wel ‘urgenter dan ooit’ om het elektriciteitsnet te verzwaren en uit te breiden. Ook is het volgens Terpstra belangrijk om consumenten te stimuleren hun eigen opgewekte zonnestroom maximaal in te zetten voor eigen gebruik.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.