Vaker juridisch geschil woningverduurzaming

0

In de eerste helft van 2023 was sprake van een forse stijging (+91%) van het aantal juridische hulpvragen over zonnepanelen ten opzichte van dezelfde periode in 2022. Veelgehoorde klachten zijn de lange levertijden, ondeugdelijke installaties of onvrede over het rendement van zonnepanelen.

Dat en meer blijkt uit de Juridische Barometer 2023 van Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Na een jarenlange daling van het aantal juridische hulpvragen is in het eerste halfjaar van 2023 een kentering zichtbaar. Zo steeg het aantal meldingen van ruim 58.000 in de eerste helft van vorig jaar naar ruim 60.000 in 2023 (+3%).

Behalve het toenemende aantal geschillen op de werkvloer en juridische hulpvragen over verbouwing of verduurzaming, waren in het eerste halfjaar van 2023 geschillen over reizen (+175%), online fraude (+90%) en elektrische fietsen (+14%) ook opvallende stijgers.

Verbouwen en verduurzamen

Door de brede aandacht voor klimaatverandering en de energietransitie neemt ook het aantal geschillen die hiermee samenhangen toe. Terwijl in de eerste helft van 2022 al een piek van 1.846 meldingen werd bereikt over verbouwingsgeschillen, nam dit in 2023 verder toe naar 1.896 geschillen. Hiervoor is volgens Stichting Achmea Rechtsbijstand een aantal oorzaken aan te wijzen. “Er is sprake van een gespannen huizenmarkt en grote schaarste aan woningen. Doordat huizenkopers door de gestegen hypotheekrente minder kunnen lenen, kiezen veel mensen ervoor de bestaande woning te verbouwen of verduurzamen en neemt het aantal geschillen hierover evenredig toe”, zegt Lennaert Steendam, gespecialiseerd jurist Civiel Recht van Stichting Achmea Rechtsbijstand.

Er werden veel klachten geregistreerd over lange wachttijden door personeels- en materiaaltekorten. Daarnaast zijn er veel meldingen over nalatigheid – bijvoorbeeld als aannemers het laten afweten zodra een aanbetaling is gedaan – of de kwaliteit van het geleverde werk.

Arbeidsrecht

Een duidelijk stijging doet zich ook voor op het gebied van arbeidsrecht en civiel recht. Terwijl er in het eerste halfjaar van 2022 11.977 hulpvragen op het gebied van arbeidsrecht waren, nam dit in de eerste zes maanden van 2023 toe naar 13.090 (+9%). Ook is voor het eerst sinds drie jaar sprake van een stijging van het aantal geschillen op het gebied van civiel recht: van 30.290 meldingen in het eerste halfjaar van 2022 naar 31.289 in 2023 (+6%).

Stichting Achmea Rechtsbijstand zag al eerder signalen van verharding in geschillen, zowel tussen burgers onderling als tussen burgers en instanties. Dit is nu ook terug te zien in het totaal aantal geschillen dat zij registreert. Ilona Renet, gespecialiseerd jurist Arbeidsrecht van Stichting Achmea Rechtsbijstand: “De gespannen arbeidsmarkt en hoge werkdruk leiden tot verstoorde verhoudingen op de werkvloer. Terwijl het aantal werkgerelateerde geschillen al enige jaren daalde, laten de cijfers over de eerste zes maanden van 2023 een ander beeld zien. Medewerkers worden steeds mondiger en laten hun stem vaker horen. Zo neemt het aantal arbeidsconflicten over ziekteverzuim, re-integratie en arbeidsvoorwaarden zichtbaar toe.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.