Inzicht motiveert tot groener gedrag

0

Bijna een derde van Nederlanders met zonnepanelen bekijkt hun energieverbruik een paar keer per week tot dagelijks. Vooral mannen bekijken dit relatief vaak (61% versus 45%). Bijna 60% geeft aan dat zij door dit inzicht minder energie verbruiken. Nog eens 17% geeft aan hierdoor extra te gaan verduurzamen.

Niet iedereen checkt het energieverbruik zo frequent. Van alle Nederlanders met zonnepanelen checkt de helft hun energieopbrengsten weleens in een app. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Memo2, in opdracht van Centraal Beheer.

Rick van Baaren, Gedragswetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen: “Je zou het effect van dit soort apps licht verslavend kunnen noemen. Kijken naar je energieopbrengsten en -verbruik is een vorm van een beloningssysteem. Het inzicht motiveert om het nog beter te doen. Dit zal vooral komen door de financiële voordelen die het oplevert, maar het heeft uiteraard wel degelijk effect op het milieu. Het is een beloning met een win-win effect.”

Doet het leuk op feestjes

Een relatief grote groep bespreekt hun energieopbrengsten en -verbruik ook met anderen, vooral mannen doen dit (45% versus 30%). Van Baaren denkt dat dit kan helpen om meer mensen over de streep te trekken (verder) te verduurzamen en bewuster met energie om te gaan. “Door deze inzichten van de apps met anderen te bespreken draag je bij aan de sociale norm om te verduurzamen en bewust met energie om te gaan. Daarnaast moeten mensen zich competent voelen om de stap te nemen om te verduurzamen. Het helpt als je ziet dat mensen zoals jij het kunnen.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.