‘Laat eigen verbruik het aantal zonnepanelen bepalen’

0

Nu de Eerste Kamer tegen afbouw van de salderingsregeling heeft gestemd vindt Vereniging Eigen Huis dat alle betrokkenen samen de schouders eronder moeten zetten om te komen tot een plan dat zonnepanelen voor iedereen mogelijk maakt en consumenten beschermt tegen de wildgroei aan heffingen en andere maatregelen van energieleveranciers.

Vereniging Eigen Huis en andere belangenorganisaties hadden de Eerste Kamer eerder al opgeroepen om tegen het wetsvoorstel te stemmen, omdat deze te veel onzekerheden zou bevatten voor consumenten. De belangenorganisatie wil wel dat in een nieuw plan de terugverdientijd van 7 jaar wordt gegarandeerd.

VEH: “De politieke partijen die tegen stemden, waren bang dat huurders en woningbezitters door het wetsvoorstel geen zonnepanelen meer op hun dak zouden leggen. Het wetsvoorstel van verantwoordelijk minister Rob Jetten bevatte volgens hen te weinig garanties dat dit aantrekkelijk blijft. Ook was de Eerste Kamer er niet gerust op dat energieleveranciers na afbouw van salderen stoppen met terugleverkosten en andere maatregelen die nadelig zijn voor mensen met zonnepanelen.”

Zonnestroom slimmer gebruiken

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, had een geleidelijke afbouw van de salderingsregeling logischer gevonden. “Maar consumenten en installateurs zijn vooral gebaat bij duidelijkheid. Die is er nu.” Terpstra stelt daarbij wel vast dat voortzetting van de salderingsregeling de druk op het elektriciteitsnet kan vergroten. “De aanpak van de netcongestie is nu urgenter dan ooit. Techniek Nederland vindt dat de overheid en de netbeheerders alles op alles moeten zetten om het elektriciteitsnet toekomstbestendig te maken. We moeten het net verzwaren en uitbreiden. Maar er zijn ook andere manieren om netcongestie tegen te gaan. We ontlasten het net ook door per gebouw het aantal zonnepanelen zo goed mogelijk af te stemmen op het eigen verbruik én door zonnestroom slimmer te gebruiken. Ook een thuisbatterij kan helpen om méér opgewekte stroom zelf te verbruiken.”

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.