Zelfstandig APF krijgt DNB-vergunning

0

DNB heeft een vergunning afgegeven aan Stap, een zelfstandig opererend algemeen pensioenfonds. Stap biedt een oplossing voor pensioenfondsen die niet zelfstandig verder kunnen of willen gaan. Maar ook voor ondernemingen die een pensioenregeling willen in een pensioenfondsomgeving.

Stap Algemeen Pensioenfonds (APF) is een stichting met een onafhankelijk bestuur, opgericht met een startkapitaal van pensioenuitvoerder TKP en Aegon. Stap benadrukt haar onafhankelijkheid door expliciet te benoemen dat de bestuursleden van Stap geen van alle in dienst is (geweest) bij Aegon. Erno Kleijnenberg is benoemd als voorzitter van het bestuur. Hij was tot 1 oktober 2015 bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar ONVZ.

Medezeggenschap

Een algemeen pensioenfonds (APF) voert meerdere pensioenregelingen naast elkaar uit zonder dat ze één geheel vormen. Iedere regeling vormt een collectiviteitkring. Een klant kan kiezen voor een eigen kring, maar ook voor een gezamenlijke kring met anderen. Werknemers, gepensioneerden en de werkgever worden per collectiviteitkring vertegenwoordigd in een belanghebbendenorgaan.

Dit orgaan heeft bij Stap invloed op het beleid, de toeslagen, de hoogte van de premie en de communicatie. Iedere kring is financieel zelfstandig en heeft een eigen dekkingsgraad. En die dekkingsgraad kan stijgen of dalen. De middelloonregeling van Stap valt onder hetzelfde toezichtkader als alle andere pensioenfondsen in Nederland.

Aegon draagt stokje over

Er is twee jaar gewerkt aan de oprichting van Stap. “Met liefde draag ik mijn bestuursverantwoordelijkheid voor Stap over aan het nieuwe, onafhankelijke bestuur onder leiding van Erno Kleijnenberg. Ik geloof dat Stap het verschil gaat maken voor veel werknemers en gepensioneerden als pensioenfonds nieuwe stijl. Met heldere communicatie over het te verwachten pensioen. Zodat ze zelf keuzes kunnen maken voor een gezonde financiële toekomst”, aldus Maarten Edixhoven, directeur Pensioen bij Aegon Nederland.

Vergelijkbaar met groot pensioenfonds

Stap biedt ondernemingen en opgeheven pensioenfondsen naar eigen zeggen de service, het vermogensbeheer en een prijsstelling die normaliter alleen een groot pensioenfonds hen kan bieden. TKP is de administrateur van Stap, TKP Investments de fiduciair manager. TKP is een dochter van Aegon Nederland en administreert het pensioen van 3,1 miljoen werknemers en gepensioneerden. TKP Investments is een dochter van Aegon Asset Management en beheert een pensioenvermogen van 23 miljard euro.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.