De hypotheek van de toekomst is 100% flexibel

0

Het is volgens NHG-bestuursvoorzitter Carla Muters ‘absurd’ dat een hypotheek voor 10 – 30 jaar vaststaat, want een leven en inkomen staan niet ‘vast’. In Kansen & Visies – De Talkshow bepleit Muters dat hypotheken veel flexibeler moeten worden en meebewegen met iemands leven.

‘We willen de klant beschermen, maar slaan daar soms wat in door’

Dat meebewegen zou bijvoorbeeld een betaalpauze bij mantelzorg kunnen zijn. Technisch is dat volgens Mario Menheere van Stater mogelijk, maar zo’n 100% flexibele hypotheek vraagt wel om meerdere aanpassingen in de wet- en regelgeving en fiscaliteit. Muters: “Daarom is het belangrijk om als sector een blik ver vooruit in de toekomst te werpen en te kijken wat hiervoor nodig is. Ik heb zelf onlangs een nieuwe hypotheek afgesloten en dat ging vrijwel hetzelfde als 20 jaar geleden. Dat sterkt mij in het verlangen om dat samen met de sector beter te gaan doen”, aldus Muters, die een van de twee geldverstrekkers aan tafel direct meekrijgt in haar betoog voor de hypotheek van de toekomst.

“We hebben met elkaar de opdracht om mee te bewegen met de maatschappij”, aldus Matthijs Hofstede, die aan de talkshowtafel vaststelt dat met de nieuwe leennormen een tweedeling dreigt te ontstaan, waarbij een deel van de klanten wel kan verduurzamen en een deel niet. Hij vraagt Carla Muters wat NHG hierin kan betekenen. Daarop worden aan tafel de contouren geschetst van een nieuw en duurzaam garantieproduct voor de kwetsbare huiseigenaar. Daarvoor moet wel eerst de complexiteitkloof tussen hypothecaire en consumptieve financiering worden gedicht, stelt Muters.

Financiële veerkracht

Directeur Intermediair bij ING Turhan Özgüner voegt toe dat duurzaamheid hand in hand gaat met financiële gezondheid. Het maatschappelijk belang van financieel advies is volgens hem té groot om dit alleen aan de aanschaf van een woning of verlenging van een hypotheek te koppelen. Özgüner: “In een hypotheekadvies wordt het fundament gelegd onder de financiële veerkracht van consumenten: een woonwens die haalbaar is en een hypotheek die nu en in de toekomst betaalbaar is. Ook staan steeds meer financieel adviseurs in het adviestraject stil bij het belang van verduurzaming: meer wooncomfort, goed voor de portemonnee, goed voor de waarde van het huis én ook nog eens goed voor onze planeet. Zo komen de op het oog gescheiden thema’s financiële gezondheid en een gezonde planeet samen in een financieel advies.”

InFinance Kansen & Visies – De Talkshow is powered by Stater. Een overzicht van alle uitgezonden talkshows kun je hier vinden

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Alex Klein

Alex Klein is hoofdredacteur van InFinance, een crossmediaal platform voor financiële dienstverleners.