Woningmarkt vaart een ruigere koers

0

Ondanks de forse prijsstijging van koophuizen keert het tij op de woningmarkt, concluderen de economen van ABN Amro in de nieuwe Woningmarktmonitor van het Economisch Bureau. De analyse van de woningmarkt heeft de onheilspellende naam ‘Tanker die langzaam van koers verandert’ meegekregen.

Voor dit jaar verwachten de economen van ABN Amro nog dat de huizenprijzen nog 6% stijgen. Het prijsniveau wordt opgestuwd door de rente, die dankzij ingrijpen van de centrale banken laag is gebleven. Ook het hardnekkige woningtekort maakt dat de prijzen blijven stijgen. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn 89.000 huizen van eigenaar veranderd, 4.500 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Ondanks de positieve cijfers over de eerste vijf maanden is het volgens Philip Bokeloh, woningmarktspecialist van het Economisch Bureau van ABN Amro, onvermijdelijk dat ook de huizenmarkt last gaat ondervinden van de door de coronacrisis verzwakte economie. Hij voorspelt dat de huizenprijzen volgend jaar met 2% dalen en dat het aantal transacties dit jaar met 5% en volgend jaar met 10% gaat dalen. Daarbij opgemerkt dat zo lang het verloop van de corona-pandemie onduidelijk is, economische voorspellingen met nog meer onzekerheid zijn omgeven dan gebruikelijk.

Kentering

Het Economisch Bureau van ABN Amro ziet in de toename van de voorraad te koop staande woningen een signaal van een marktkentering. “Dergelijke omslagen van een verkopers- naar een kopersmarkt vinden plaats als de inschatting is dat het aantal woningen dat te koop staat, zal toenemen en dat de prijzen minder hard zullen stijgen, of mogelijk zullen dalen. Meer woningbezitters die naar een volgende woning willen doorstromen, zien er dan tegenop twee huizen in bezit te hebben. Om dubbele woonlasten voor langere tijd te vermijden, zetten zij liever eerst hun huis te koop alvorens zij een volgende woning aanschaffen. Hoe groter de onzekerheid, hoe groter deze groep.”

De indicator van Vereniging Eigen Huis liet in juni al zien dat het optimisme over de woningmarkt is omgeslagen in pessimisme. Toch is de verzwakking van het woningmarktsentiment vergeleken met de indicator van het consumentenvertrouwen volgens de economen van ABN Amro nog bescheiden.

Kortstondig geluk voor koopstarters

Onder andere De Hypotheker en HDN signaleerde onlangs een stijging van het aantal koopstarters in de achterliggende maanden. Bij ABN Amro houden de economen er rekening mee dat deze stijging slechts tijdelijk zal zijn. “Het is een kortstondige opleving, mogelijk gevoed door de overtuiging dat de crisis van korte duur zou zijn en een kans zou bieden om er eindelijk tussen te kunnen komen. De hoop dat corona slechts een kleine dip zou zijn, is inmiddels verdwenen. De economische terugval zal in eerste instantie vooral jongeren treffen, want bij gebrek aan een vaste aanstelling verliezen zij als eersten hun baan. Een verzwakt inkomensperspectief verkleint hun kansen op een koopwoning. Zij zullen bovendien minder vlot van baan kunnen wisselen, waardoor hun wens om te verhuizen zal afnemen.”

Verrassend effect

Dat de transacties op de woningmarkt als geheel tijdens de lockdown doorgang bleven vinden, heeft de economen van ABN Amro wel verrast. In de vorige publicatie gingen zij er nog vanuit dat de fysieke beperkingen een rem zouden zetten op de woningbezichtigingen en -aankopen en dat de zorg over de economie mensen voorzichtiger zou maken. Dat pakte duidelijk anders uit. De economen zetten vijf mogelijke verklaringen hiervoor op een rij.

  1. Makelaars inventief geweest, zodat de hinder van de lockdown tot een minimum beperkt is gebleven.
  2. Kopers hebben hun kans schoon gezien om eindelijk toe te slaan zonder kapers op de kust.
  3. Kopers hebben spoed gezet achter hun woningaanschaf met oog op een mogelijke rentestijging.
  4. Overheidsmaatregelen hebben het financiële leed verzacht. In totaal krijgen 114.000 bedrijven en organisaties met 1,9 miljoen werknemers en 350.000 zzp’ers inkomensondersteuning.
  5. Kopers hebben lang gedacht dat corona slechts een kortstondige probleem zou zijn met een beperkt negatieve invloed op de economie.

Groter economisch effect

Op basis van de meest recente berichten, is er volgens Philip Bokeloh steeds minder reden om te denken dat het effect van de coronacrisis op de economie bescheiden zal zijn. “Ook wij hebben onze prognoses voor Nederland in de tussentijd naar beneden bijgesteld. Dit omdat de lockdown langer heeft geduurd dan gedacht. Bovendien valt het risico van een tweede golf besmettingen niet uit te sluiten, is de internationale economie nog harder geraakt dan gevreesd en groeit het gevaar dat bedrijven en gezinnen gaan bezuinigen om financiële tegenvallers op te vangen. Veel bedrijven en gezinnen hebben het moeilijk. Wij verwachten dat de overheid geleidelijk minder royaal inkomenssteun zal verlenen en vrezen dat de economie dit jaar met meer dan 5% zal krimpen en de werkloosheid in de loop van volgend jaar zal pieken boven 7%.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.