VEH ziet kanteling in consumentenvertrouwen

0

De Eigen Huis Marktindicator laat zien dat de invloed van de coronacrisis op het consumentenvertrouwen in de woningmarkt fors is toegenomen. In de maand mei kantelt de stemming van positief naar negatief en komt de indicator met een stand van 98, acht punten lager uit dan in maart.

Vereniging Eigen Huis verwacht dat het consumentenvertrouwen de komende maanden verder zal dalen door de economische ontwikkelingen. In de meting over de maand mei verwacht 17% van de Nederlanders dat de huizenprijzen zullen gaan dalen, terwijl in maart nog maar 2% dacht dat dit zou gaan gebeuren. Het is volgens VEH jaren geleden dat zoveel mensen er zo over dachten. Dit beeld past overigens bij de voorspelling van de Nederlandsche Bank die vanaf de tweede helft van dit jaar een prijsdaling verwacht. Informatie over dalende huizenprijzen is sinds maart het meest gezocht op de website van de belangenvereniging van huizenbezitters.

Positiever

Het percentage mensen dat de huidige situatie gunstig vindt om een huis te kopen is iets toegenomen van 14% naar 15%. Dat komt volgens VEH vooral door de huidige lage hypotheekrente en het iets grotere aanbod van te koop staande woningen. In mei vindt 42% het nu een ongunstige tijd om een huis te kopen. Een maand eerder, in april, dacht nog 48% er zo over.

Veel respondenten geven aan dat inkomens onder druk staan en de economische situatie voor hen ongunstig is voor dergelijke grote beslissingen. Daar komt bij dat steeds meer mensen vermoeden dat de hypotheekrente gaat stijgen. In maart was dat 17%, in april 26% en in mei stijgt dit door naar 36%.

Eigen Huis Marktindicator

De Eigen Huis Marktindicator is gebaseerd op maandelijkse peilingen onder een representatief aantal Nederlanders en wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De score van de Marktindicator stond eind 2016 op 121 punten en is sindsdien gedaald naar 98 punten in mei 2020. Bij 100 punten zijn evenveel woonconsumenten positief als negatief gestemd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.