Werknemer heeft behoefte aan persoonlijk pensioenadvies

0

Werkgevers moeten volgens Theo Gommer inzien dat pensioen, anno 2018, verder gaat dan het hebben van en communiceren over een pensioenregeling. “De werknemer helpen bij diens financiële planning is namelijk het echte doel van de Wet pensioencommunicatie.”

Gommer, managing-partner bij Gommer & Partners Pensioen Advocaten en & Gommer Pensions Group, schrijft dit in de InFinance-rubriek ‘Aan het woord’.

Waar zou de financieel adviseur zich volgens u dit najaar vooral op moeten focussen?

“Werknemersadvies! Pensioentechniek is niet meer zo spannend, dat heeft iedere pensioenadviseur wel onder de pet. Pensioencommunicatie vanuit de werkgever, gevolgd door pensioenadvies/financiële planning aan de werknemer, is de eerste stap. Want daar heeft de werknemer behoefte aan: persoonlijk pensioenadvies. Waar het geld vandaan komt – een verplicht collectief Bpf, een uitkeringsovereenkomst of beschikbare premieregeling is niet relevant. Hij wil maar vier dingen weten: hoeveel pensioen krijg ik, vanaf wanneer, is het genoeg en welke keuzes kan ik maken. Daarbij zal hij, net als bij de aankoop van een huis, hulp nodig hebben.
Als gevolg van die opstelling zal een werknemer de juiste keuzes kunnen maken én kan hij het gesprek met de werkgever aangaan over employability.”

Wat is daarbij de grootste kans/bedreiging?

“Werkgevers moeten inzien dat pensioen, anno 2018, verder gaat dan het hebben van en communiceren over een pensioenregeling. De werknemer helpen bij diens financiële planning is namelijk het echte doel van de Wet pensioencommunicatie. Dat moet dan weer gevolgd worden door employability & pensioen. Kort gezegd: eerder parttimen om het langer – tot, en zelfs na, pensioendatum – vol te houden. Werk doen dat je kunt, dat energie geeft én wat oplevert voor de werkgever.
Gezien de krapte op de arbeidsmarkt moet iedere werkgever dáár mee aan de slag. Regeren is vooruitzien. Werknemers moeten dan leren zelf verantwoordelijk te zijn voor (de verlenging van) hun arbeidscarrière. Dat kan uiteraard ook een andere carrière zijn, binnen of buiten het bedrijf! Helaas werkt de wetgever nog niet mee. Minister Koolmees moet dan ook beginnen met het verder flexibiliseren van pensioen. Zeg maar commissie Witteveen 2020. En daarvoor hoeft het hele pensioenstelsel (nog) niet op de schop.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.