Theo Gommer: ‘Pensioenkansen & visie 2024’

0

In 2023 werd dan eindelijk toch de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) aangenomen. Pensioenadvocaat Theo Gommer ziet voldoende pensioenkansen voor de komende jaren.

“Zzp’ers worden op hun wenken bediend in de WTP”

Vorig jaar was mijn titel nog Visie & Kansen. Nu dan eindelijk toch de WTP aangenomen in 2023 is het eerder PensioenKansen & Visie. Het zou tijd worden.

En ondanks de verkiezingsuitslag verwacht ik niet dat de regering de wet (deels) gaat terugdraaien. Wel kunnen er nog wat wijzigingen in worden aangebracht, met name waar het invaren betreft. Maar ook dat verwacht ik niet. Dat zal ook lastig worden aangezien nagenoeg alle fondsen al druk bezig zijn met keuzes en implementatie.

Alle pensioenregelingen gaan dus op de schop de komende jaren. Waarbij opvalt dat de verplichte bedrijfstakpensioenfondsen kiezen voor de solidaire premieovereenkomst en de ‘vrije’ markt voor de flexibele premieovereenkomst.

Het belang van de verplichtstelling is blijkbaar nog zo groot dat de vakbonden hun eigen belang laten prevaleren boven dat van de deelnemer. Immers, dan moeten ze deelnemers laten kiezen en als deze dan kiezen voor de flexibele premieovereenkomst zet dat grote druk op de verplichtstelling. Er zijn branchebrede fondsen die werkgevers wel de keus laten.

Zzp’er

Zzp’er worden op hun wenken bedient in de WTP. Zij kunnen net zo veel sparen als werknemers, tot 30% van hun inkomen, en dat zelfs tot tien jaar terug én 38.000 euro. Meer fiscale ruimte dan geld in de portemonnee, zeg ik altijd.

Keuzevrijheid

Hoewel er wat mij betreft nog meer keuzevrijheid – een van de vier pijlers van de WTP – mag komen, is er wel degelijk van alles mogelijk, mits de werkgever en pensioenuitvoerder dit toestaan. Maar dat kan de wetgever dus niet verweten worden. Bijvoorbeeld een lagere eigen bijdrage, zodat de werknemer die in een bancaire lijfrente kan stoppen, waarmee wel een tijdelijke uitkering kan worden aangegaan vanaf de AOW-datum.

Maar ook de vele keuzes inmiddels op pensioendatum, van deeltijdpensioen tot uitstel, hoog/laag, uitruil ouderdoms-/ partnerpensioen, aankoop bij een van de oude uitvoerders, vast of juist doorbeleggen. Netspar heeft al eens onderzocht dat ‘maatwerk’ meer oplevert – materieel, maar vooral immaterieel – dan standaard collectief. Wel moet een deelnemer daar dan gebruik van (kunnen) maken. Maar, de keuzes zijn er!

Lumpsum

Dat tot slot de lumpsum van 10% nog steeds geen werkelijkheid is en op z’n vroegst nu pas per 2025 kan, is dan maar een smetje. Weliswaar volstrekt belachelijk natuurlijk, de wet is immers al in 2021 aangenomen, maar goed. Ik blijf hoop houden op volgend jaar dan maar!

Kortom, eerst de komende jaren maar aan de slag met de WTP. Daarna komt de visie voor de arbeidsmarkt en dus pensioen met de WTP 2.0 wel.

Deze expertcolumn werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Theo Gommer

mr. Theo Gommer MPLA CCFP is managing partner bij de &Gommer Pensions Groep/Gommer & Partners Pensioen Advocaten: PensioenRecht – Financieel Recht – VerzekeringsRecht