“Als jonge werkgever of werknemer zou ik het wel weten: niet beginnen aan pensioen, gewoon zelf sparen (beleggen) met een bancaire lijfrente en/of in box 3. Juist dan moet iemand zelf verantwoordelijk zijn en keuzes maken”, schrijft Theo Gommer in zijn column.
“Waarom ouderen de pensioenvernieuwing tegenhouden? Ik weet het niet”
Auteur: Theo Gommer is managing partner bij de &Gommer Pensions Group en Gommer & Partners Pensioen Advocaten
Pensioen is een ‘langzaamaan vak’ schreef ik eerder op deze plek. Dat is dit jaar nóg erger geworden. Ik zou bijna zeggen, lees mijn column in de InFinance Kansen & Visies 2021 en 2022 terug en ‘klaar’. De optie van een lumpsum van 10%, die in 2021 al wettelijk is aangenomen, gaat bijvoorbeeld niet per begin 2023 in, maar pas per 1 juli 2023. En als je nu bewust hebt doorgewerkt tot 2023, juist voor die lumpsum? Ook de Pensioenwet gaat zeker niet voor 1 juli 2023 in, áls hij al ingaat! De Tweede Kamer heeft daags voor de kerst de Wet toekomst pensioenen met een ruime meerderheid aangenomen, nu de Eerste Kamer nog.
Wat gelukkig wel gewoon doorgaat is de pensioenopbouw. Ongeacht welk systeem, iemand blijft pensioen opbouwen zolang hij werkt. En als de lumpsum niet kan, dan maar de hoog/laag-optie. Die kunnen immers toch niet samen (dat is ook nooit zo bedoeld, maar goed). Zolang de spelregels niet zijn aangepast – de afgelopen jaren is er niet of nauwelijks geïndexeerd, met een eerste uitzondering afgelopen jaar – blijft het geld dus in de (collectieve) pot voor de toekomst. Kortom, voor de actieve deelnemers en jongeren maakt een jaartje uitstel niet uit. Voor de ouderen wel. Maar goed, juist die houden de pensioenvernieuwing tegen. Waarom? Ik weet het niet.
Zet streep door verplichte winkelnering
Als jonge werkgever of werknemer zou ik het overigens wel weten: niet beginnen aan pensioen, gewoon zelf sparen (beleggen) met een bancaire lijfrente en/of in box 3. Juist dan moet iemand zelf verantwoordelijk zijn en keuzes maken. Dat valt natuurlijk niet mee als je jong bent, geld uitgeven is zoveel leuker immers.
Dat alle partijen zich mede daarom hard maken om de witte vlekken (werknemers en ZZP-ers zonder pensioen) terug te dringen, waarbij een (minimale) pensioenplicht een reële optie is vanaf 2025, juich ik toe. Dáár ben ik immers een groot voorstander van en dat bepleit ik ook al jaren. Dan kan immers de grote verplichtstelling (verplichte winkelnering bij een Bedrijfstakpensioenfonds) eraf en wordt het een echt leuke pensioenmarkt.
2023 kansenjaar
Alle kansen in de pensioenmarkt komen dus vanzelf. Voor deelnemers én (financieel) adviseurs! 2023 wordt dan ook vast een mooi kanteljaar!
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.