Werkgever onderschat impact nieuwe pensioenwet

0

Achmea organiseerde deze week als onderdeel van de Pensioen3daagse de inspiratiesessie ‘Modern werkgeverschap en pensioen’. Lieke Werner, actuaris bij Achmea, stelde daarin vast dat de impact van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) nog door veel werkgevers wordt onderschat.

Nu de Wet toekomst pensioenen van kracht is, vormt dit volgens Achmea een natuurlijk moment voor werkgevers en HR om (duurzame) arbeidsvoorwaarden tegen het licht te houden, keuzes te maken en stappen te zetten. Werner: “Nieuwe regelingen en het nemen van beslissingen moeten binnen een beperkte tijd worden gerealiseerd. Daar is vaak extern advies voor nodig. Er moeten belangrijke keuzes worden gemaakt en dat wil je niet tot het allerlaatste moment uitstellen.”

Transparanter en persoonlijker

Met de Wtp wordt er alleen nog pensioen opgebouwd in premieregelingen. De nieuwe wet moet een transparanter en persoonlijker pensioen opleveren dat beter aansluit bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, levensverwachting en risicobereidheid van deelnemers. De Wtp biedt volgens Achmea kansen voor werkgevers om beleid rondom goed werkgeverschap te versterken en om pensioen in te zetten als onderscheidende arbeidsvoorwaarde.

Achmea: “Werkgevers krijgen hierbij onder meer te maken met uiteenlopende compensatieregelingen omdat de doorsneesystematiek wordt afgeschaft. We gaan over naar premieregeling met een ‘persoonlijk pensioenpotje’ waarbij er meer risico’s bij de deelnemers komen te liggen. Ook het nabestaandenpensioen brengt voor iedereen veranderingen met zich mee.’

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.