Achmea: positief resultaat 2023

0

Achmea zag over 2023 een ‘significante groei’ in alle segmenten. Het operationeel resultaat steeg met 21% tot 628 miljoen euro.

Dat blijkt uit het Jaarverslag Achmea 2023. De toename van het operationeel werd breed gedragen door de segmenten. Bij Schade & Inkomen steeg het resultaat met 20% naar 309 miljoen euro, ondersteund door omzetgroei, verdere investeringen in digitalisering en een gunstige ontwikkeling van de rente en inflatieverwachtingen.

Het operationeel resultaat van het Zorgbedrijf bleef stabiel op 187 miljoen euro. Achmea Pensioen & Leven leverde met 208 miljoen euro net als vorige jaren een positieve bijdrage aan het operationeel resultaat, deels gedempt door de definitieve regeling voor beleggingsverzekeringen.

Het resultaat van Oudedagsvoorzieningen steeg naar 47 miljoen euro, voornamelijk door groei en een verbeterd rendement bij Achmea Bank. Het operationeel resultaat van Internationaal steeg met 26 miljoen euro naar 6 miljoen euro (2022: -20 miljoen), ondanks overstromingen in Griekenland en de aardbeving in Turkije.

Nieuwe klanten

Achmea wist veel nieuwe klanten te trekken, wat weer zorgde voor een verhoging van de omzet. Zo haakten begin 2024 circa 400.000 nieuwe klanten aan bij Zorg. Het premievolume bij Schade & Inkomen steeg naar 4 miljard euro door de acquisitie van nieuwe klanten en premiestijgingen. Bij Internationaal groeide het totale premievolume met 21% naar 1,8 miljard euro.

Vooruitlopend op de Wet toekomst pensioenen ontwikkelde Achmea vanuit Oudedagsvoorzieningen nieuwe derde pijler-producten, die Centraal Beheer op de markt gaat brengen. Naast alle verzekeringsklanten bedient Centraal Beheer inmiddels meer dan 450.000 klanten op het gebied van particuliere financiële diensten (+7%).

Hypotheekportefeuille van 14,4 miljard

Ook de spaarvolumes en de hypotheekportefeuille van Achmea Bank laten groei zien. Laatstgenoemde groeide met 2,0 miljard euro naar 14,4 miljard euro, mede dankzij samenwerkingen met Munt Hypotheken en ASR.

Het totale beheerd vermogen voor klanten van Achmea Investment Management en Achmea Real Estate steeg met 24 miljard euro, zowel door nieuwe instroom als ontwikkelingen op de financiële markten. De groei zorgt tegelijkertijd voor extra kapitaalbeslag. In combinatie met een aantal eenmalige invloeden kwam de solvabiliteitratio daardoor uit op 183%.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.