Forse winststijging Achmea

0

Achmea heeft over 2023 een operationeel resultaat geboekt van 628 miljoen euro, een stijging van 21% ten opzichte van 2022.

Volgens Bianca Tetteroo (foto), voorzitter van de Raad van Bestuur, was de winststijging met name te danken aan het hogere resultaat van Schade & Inkomen, de groei van de rentemarge van Achmea Bank en het hogere beleggingsresultaat. “We zijn trots op de resultaten die we vandaag presenteren. We zien een belangrijke groei in alle segmenten, tonen een sterke executiekracht, boeken mooie voortgang op onze strategie en versterken ons marktleiderschap in schade en zorg. En dat in een jaar waarin sprake was van geopolitieke spanningen, inflatie, een wereldwijde toename van weersgerelateerde calamiteiten en hogere herverzekeringspremies. Dit had zijn effect op de markten waarin we actief zijn, op onze klanten, partners en medewerkers. We laten een stevige stijging zien van het operationele resultaat en de inkomsten en realiseren hoge klanttevredenheidscores. Het partnership tussen Rabobank en Achmea is op verschillende onderdelen verder versterkt. We liggen goed op koers om onze maatschappelijke, operationele en financiële doelen voor 2025 te behalen.”

Sterke stijging resultaten

“Bij Schade & Inkomen steeg het operationeel resultaat met 20% naar 309 miljoen euro, ondersteund door omzetgroei, verdere investeringen in digitalisering en een gunstige ontwikkeling van de rente en inflatieverwachtingen. Ook waren er vorig jaar, vergeleken met 2022, geen grote stormschades. Door klimaatverandering zien we wel meer weersgerelateerde schades. Daarnaast was er sprake van een hogere verkeersintensiteit wat resulteerde in een toegenomen (letsel)schadelast”, zegt Tetteroo. Het operationeel resultaat van het Zorgbedrijf bleef stabiel op 187 miljoen euro. Ook Pensioen & Leven leverde met 208 miljoen euro een goed operationeel resultaat, deels gedempt door de definitieve regeling voor beleggingsverzekeringen. Het resultaat van Oudedagsvoorzieningen steeg naar 47 miljoen euro, voornamelijk door groei en een verbeterd rendement bij Achmea Bank. Het operationeel resultaat van Internationaal steeg naar 6 miljoen euro, ondanks overstromingen in Griekenland en de aardbeving in Turkije.”

Pensioenen en hypotheken

Tetteroo: “Vooruitlopend op de Wet toekomst pensioenen hebben we vanuit Oudedagsvoorzieningen nieuwe derde pijler-producten ontwikkeld, die we met Centraal Beheer op de markt brengen. Naast alle verzekeringsklanten bedient Centraal Beheer inmiddels meer dan 450.000 klanten (+7%) op het gebied van particuliere financiële diensten. Dat zien we ook terug in de spaarvolumes en de hypotheekportefeuille van Achmea Bank. Laatstgenoemde groeide met 2,0 miljard euro naar 14,4 miljard, mede dankzij samenwerkingen met Munt Hypotheken en ASR.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.