Werkgever kiest weer voor private WGA

0

Private WGA-verzekeringen zijn na jaren van daling weer in trek bij werkgevers. Volgens Aon stapte 20% van de werkgevers die in 2016 nog bij het UWV verzekerd was, per 1 januari 2017 over naar een private verzekering. Vooral grotere werkgevers maakten deze overstap.

Omgekeerd maakte 17% de gang van eigenrisicodragerschap naar het UWV. Maar ook de private verzekeringsmarkt zelf is weer volop in beweging: een derde van de privaat verzekerde werkgevers wisselde van verzekeraar. Dit schrijft Aon in de whitepaper ‘Marktontwikkelingen WGA eigenrisicodragerschap’.

Vooral grote bedrijven

Van de kleine werkgevers stapte slechts 7% over van het UWV naar een private verzekeraar, terwijl onder grote werkgevers meer dan een kwart (27%) die stap maakte. Bijna een vijfde (17%) van de werkgevers keerde terug naar het UWV. In een toelichting zegt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij Aon Corporate Wellness. “Wanneer je als werkgever eigenrisicodrager wordt, neem je ook verplichtingen op je. Grote werkgevers hebben vaak wel de middelen om hier mee om te gaan, maar in het mkb is dat anders. Bij het UWV betalen ze minder premie, zijn de administratieve verplichtingen beperkt en hebben ze totaal geen omkijken naar de begeleiding van (ex-)werknemers.”

Onderzoek

De risicoadviseur en verzekeringsmakelaar deed onderzoek onder 481 werkgevers met een gezamenlijke loonsom van 4,7 miljard euro. De nieuwe opleving lijkt volgens Aon vooral een gevolg van de maatregelen die minister Asscher vorig jaar nam om het hybride stelsel tussen publiek en privaat verzekeren beter te laten functioneren.

Verzekeraars presenteren beter

Daarnaast hebben verzekeraars fors geïnvesteerd in een betere ondersteuning van werkgevers bij hun verzuimaanpak en hebben werkgevers binnen verzekeringen meer te kiezen gekregen. “Het gemiddelde verschil tussen de duurste en goedkoopste verzekeringsofferte was ongeveer 48%. De Nederlandse Bank maakte onlangs bekend dat 2015 en waarschijnlijk ook 2016 een resultaatsneutraal jaar laat zien voor verzekeraars, nadat zij tussen 2011 en 2014 grote verliezen leden op dit type verzekeringen.” De opgeleefde interesse in private WGA-verzekeringen laat volgens Aon zien dat marktwerking tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.