Weinig kennis over rentepercentage eigen autolening

0

Veel mensen met een autolening weten niet precies wat ze hiervoor betalen. Meer dan de helft hiervan (53%) kan het rentepercentage niet exact noemen. Het deel van de ondervraagden dat het wél weet, betaalt gemiddeld een rentepercentage van 6,8%. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Markteffect en kredietverstrekker Freo.

In september 2019 hield marktonderzoeksbureau Markteffect namens kredietvertrekker Freo een groot onderzoek over lenen. Iets meer dan 1.000 Nederlanders werden aan de tand gevoeld over hun persoonlijke lening en doorlopend krediet. Ook het doel van de lening kwam aan bod: 29% van de ondervraagden sloot een lening specifiek af voor de aanschaf van een auto.

Een deel van het onderzoek ging over het rentepercentage. De vraag kwam aan de orde: Weet u exact wat u betaalt voor uw lening? Iets meer dan de helft van de mensen met een lening (54%, niet alleen autoleners) geeft aan dit niet exact te weten. Het deel van de ondervraagden dat het wél weet, betaalt gemiddeld 6,5% rente voor hun lening. Ron van Vliet, CEO van Freo: “Het kan lonen om om de zoveel tijd je lening te vergelijken. Neem tijdens het vergelijken ook altijd de voorwaarden van de kredietverstrekker mee, zodat je weet waar je voor betaalt.”

Het merendeel van de respondenten, niet alleen de autoleners, schat de eigen kennis over lenen en rentetarieven laag in. 52% geeft zijn eigen kennis over lenen een rapportcijfer van 6 of lager. Dit geldt ook voor de kennis over de rentetarieven van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. 53% geeft zichzelf hiervoor een 6 of lager. Van Vliet: “Al met al is er nog veel onwetendheid over lenen en de kosten ervan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.