
Bijna een derde van de Nederlanders (29%) spaart maandelijks meer als gevolg van de coronacrisis. In één op de vijf gevallen gebruikt men de spaarbuffer om extra af te lossen als er sprake is van een lening. Dit en meer blijkt uit onderzoek van bureau Markteffect in opdracht van online kredietverstrekker Freo.
Dat er minder gelegenheden zijn om geld aan uit te geven, wordt door de 540 respondenten als belangrijkste reden genoemd voor het extra gespaarde geld. Dit positieve financiële effect staat wel haaks op het feit dat een grote groep van de respondenten (54%) aangeeft bang te zijn om als gevolg van corona hun baan te verliezen. Deze angst is in vergelijking met vorig jaar bijna niet afgenomen. Opvallend verschil is dat meer mensen mét lening (20%) dan zonder lening (7%) bang zijn tijdens de crisis werkloos te worden.
Ron van Vliet, directeur van Freo: “Doe bij angst voor werkloosheid wat één vijfde van ondervraagden (18%) sinds de coronacrisis doet, namelijk meer aflossen op hun lening als dat lukt. Indien het mogelijk is doe dat dan is mijn oproep. Hoe eerder je van je lening af bent hoe beter. Want dat geeft financieel rust in huis en dat is verstandig voor als je onverhoopt toch zonder baan komt te zitten.”
Minder inkomsten
Volgens Van Vliet tekent zich een gemengd beeld af binnen de Nederlandse maatschappij. “Een hoop mensen houden meer over omdat het dagelijkse leven ‘soberder’ is geworden. In het algemeen geeft men aan 18 maanden te kunnen leven van hun spaargeld. Aan de andere kant zegt 17% van de ondervraagden dat ze mínder kunnen sparen door corona. Dit zijn de mensen die door de crisis recht in hun portemonnee geraakt zijn. Over een aantal mensen moeten wij ons zorgen maken als sector. Van de respondenten geeft namelijk 12% aan minder af te lossen omdat er minder inkomsten binnenkomen. Per geval zouden we hier moeten kijken naar maatwerkoplossingen.”
Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.