Voorbode voor toename faillissementen

0

Het aantal wegens wanbetaling ingediende schadeclaims is in 2018 gestegen, zo blijkt uit cijfers van kredietverzekeraar Atradius Nederland. “Deze toename is een belangrijke indicatie voor de ontwikkeling van de faillissementen”, zegt algemeen directeur Tom Kaars Sijpesteijn.

In aantallen bedroeg de stijging 8,5% ten opzichte van 2017; in waarde gaat het om een toename van ruim 30%. Binnen Nederland hadden de claims vooral betrekking op de sectoren bouw, transport, agrarisch en textiel. Opvallend is dat vooral het laatste halfjaar van 2018 een versnelling van het aantal claims liet zien. Ook werd in de tweede helft van 2018 een verhoogd aantal bedrijven overgedragen aan de afdeling Bijzonder Beheer, met name uit de bouw en de retail.

Verenigd Koninkrijk

De toename in schade-uitkeringen geldt zowel voor de binnenlandse markt als voor de export. Over de grens liet het Verenigd Koninkrijk een verdubbeling zien van de claims, zowel in aantal (46%) als in het totaal uitgekeerde bedrag (50%). Vooral de retailsector heeft hier te lijden onder de terughoudendheid van de consument. Ook Polen kende een aanzienlijke groei van het aantal claims (68%), met name in de farmaceutische industrie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.