Nederlandse faillissementen stijgen met 79% in 2023

0

Het aantal faillissementen in Nederland stijgt in 2023 naar verwachting met maar liefst 79% en in 2024 met 21%. Dat is een trendbreuk in vergelijking met 2020 en 2021, toen tijdens de coronacrisis juist sprake was van een sterke daling. Dat concludeert Atradius in haar faillissementsvooruitzichten voor 2023 en 2024.

Nu de aan corona gerelateerde overheidssteun sinds vorig jaar is stopgezet, komt het aantal faillissementen dit jaar waarschijnlijk terug op het niveau van vóór corona en zal een deel van de bedrijven die hiermee overeind zijn gehouden alsnog omvallen. In Nederland was in 2020 en 2021 nog sprake van een sterke daling van het aantal faillissementen. In deze jaren zorgden de omvangrijke overheidssteun voor een sterk verbeterde liquiditeitspositie van bedrijven. Direct na het stopzetten hiervan bleef het aantal faillissementen aanvankelijk laag, maar in het laatste kwartaal van 2022 nam het aantal bedrijfssluitingen snel toe. De stijging over heel 2022 kwam uiteindelijk uit op 14% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Grote steunprogramma’s zijn stopgezet

Voor 2023 verwacht Atradius een veel grotere stijging (+79%) van het aantal bedrijven dat de deuren moet sluiten. “In Nederland zijn de grote steunprogramma’s in het tweede kwartaal van 2022 stopgezet. In combinatie met de sterk gestegen energieprijzen, de hoge rente en de economische teruggang als gevolg van de oorlog in Oekraïne levert dit voor bedrijven grote financiële uitdagingen op. Deze optelsom van factoren leidt in 2023 naar verwachting tot een forse stijging van het aantal faillissementen”, zegt Theo Smid, senior econoom van Atradius. “Zo verwachten we dit jaar een stijging van 79% en staat in 2024 een toename van 21% in het vooruitzicht. Hoewel deze stijging aanzienlijk is, moet bedacht worden dat het aantal faillissementen van een historisch laag niveau komt. Bovendien ligt het verwachte niveau in 2023 – als de teller naar verwachting op 4.300 faillissementen zal staan – en in 2024 – met 5.300 faillissementen – veel lager dan tijdens de vorige piek in 2013, toen sprake was van 12.500 faillissementen. Dit hoge aantal kwam voort uit de recessie waarin Nederland zich toen bevond.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.