Inhaalslag faillissementen zet door

0

Het stopzetten van de coronasteun, de oplopende rente, stijgende loonkosten en de hogere energieprijzen leiden tot een sterke stijging van het aantal faillissementen in Nederland. Atradius verwacht dit jaar in Nederland 52% meer faillissementen en voor 2024 een plus van 39%.

Dat schrijft Atradius in haar faillissementsvooruitzichten voor 2023 en 2024. Zij verwacht dat het aantal faillissementen wereldwijd dit jaar met 34% gaat stijgen. In Nederland was in 2020 en 2021 nog sprake van een sterke daling van het aantal faillissementen.

“Mede door het uitfaseren van de overheidssteun die tijdens de coronacrisis werd gegeven nam het aantal bedrijfssluitingen in het vierde kwartaal van 2022 echter snel toe. De stijging over heel 2022 kwam uiteindelijk uit op 14% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2023 ligt een grotere stijging van 52% in het vooruitzicht”, zegt Theo Smid, senior econoom van Atradius. Die daar meteen aan toevoegt: “De verwachte stijging van het aantal faillissementen is weliswaar substantieel, maar moet wel in perspectief worden geplaatst. Het aantal faillissementen komt immers van een historisch laag niveau. Toch is het voor alle ondernemers op dit moment belangrijk om waakzaam te zijn en (krediet)risico’s goed in het oog te houden.”

Wisselende vooruitzichten in 2024

Terwijl de faillissementen dit jaar in vrijwel alle landen stijgen – maar Nederland koploper is – zijn de verwachtingen die de kredietverzekeraar voor 2024 beschrijft wisselend. In een aantal landen – zoals Singapore (+49%), Polen (+43%), Italië (+42%), Nederland (+39%) en de VS (+35%) – nemen de faillissementen naar verwachting nog toe, terwijl in andere landen – zoals Zuid-Korea (-23%) en Zwitserland (-13%) – volgens Atradius sprake is van een daling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.