Verplicht pensioen verliest terrein

0

De steun voor deelname aan een verplicht pensioen kalft af omdat werknemers hun belang er niet meer in herkennen. Tot die conclusie komt onderzoeksbureau Motivaction op basis van een onderzoek dat zij deed voor Aegon. Nog maar 44% van de Nederlanders is voor verplichte pensioenopbouw via de werkgever.

Bijna de helft (48%) van de Nederlanders vindt dat wie werkt, verplicht pensioen moet opbouwen. Dat was twee jaar geleden nog 53%. Slechts 44% is ervoor dat die pensioenopbouw via de werkgever plaatsvindt (2015: 50%). Gevraagd naar prioriteiten staat die zekerheid bovenaan (40%). Pas daarna volgt een hoog rendement (26%).

Vast eindbedrag

De respondenten hebben een duidelijke voorkeur voor een pensioenregeling met een vast eindbedrag op de pensioendatum (44%), de zogenoemde uitkeringsovereenkomst. Daarentegen kiest 29% voor een regeling met een grotere kans op indexatie, maar ook met groter risico. Ofwel de beschikbare-premieregelingen.

Zelf bepalen

Zes van de tien respondenten geeft aan zelf te willen bepalen bij wie zij hun pensioen opbouwen. De wens om het zelf te regelen komt voor een groot deel voort uit ontevredenheid en zorgen, aldus Motivaction. De pensioenopbouwer wil vooral zicht en grip op zijn koopkracht na pensionering.

Onder de respondenten is de onduidelijkheid over wat je aan pensioen terugkrijgt van iedere euro inleg toegenomen. Was dit in 2015 voor 47% onduidelijk (‘daar heb ik geen idee van’), in 2017 tast 62% daarover in het duister.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.