Verhuur draagt bij aan Amsterdamse hypotheek

0

Een huizenkoper die zijn woning in Amsterdam verhuurt via het online platform Airbnb, kan hiermee al snel zo’n 350 euro per maand netto verdienen. Hiermee kan hij de lasten betalen van een extra hypotheek van bijna 100.000 euro.

Eén op de zes woningbezitters in toeristisch Amsterdam verhuurt deze woning via Airbnb. Zij kunnen hiermee al snel zo’n 350 euro per maand netto verdienen, blijkt uit onderzoek van ING. De eigen woning wordt zo naast een plek om te wonen, ook een manier om inkomsten te genereren. Een huis wordt zo letterlijk en figuurlijk meer waard. Huizenkopers die uitgaan van structurele Airbnb-inkomsten zouden hiermee de lasten kunnen betalen van een extra hypotheek van bijna 100.000 euro. Zo duwt Airbnb de huizenprijzen in toeristisch Amsterdam extra omhoog.

Airbnb heeft een grote vlucht genomen in hoofdstad. Inmiddels hebben ruim 11.000 Amsterdamse huishoudens de weg naar de site gevonden. Vooral in de toeristische buurten is het aanbod hoog. Inmiddels biedt één op de zes woningbezitters in populaire Amsterdamse buurten overnachtingen aan via Airbnb.

Het bezit van een koopwoning in centrale Amsterdamse buurten kan een mooie manier zijn om extra inkomsten te genereren. Dit zal bij mogelijke kopers van woningen in deze wijken meespelen in de afweging hoeveel ze voor de woning over hebben. “Daarnaast wordt kopen door de mogelijkheid om geld te verdienen met de eigen woning ook extra aantrekkelijk ten opzichte van huren. Ook dit vergroot de koopvraag en daarmee de prijzen”, aldus ING.

Niet alleen vragers, maar ook aanbieders in toeristische buurten weten inmiddels dat hun huis naast een gewild woonobject ook een inkomstenbron is. Zij passen hun vraagprijzen hierop aan. Zo heeft Airbnb binnen de ring van Amsterdam een opdrijvend effect op de huizenprijzen.

350 euro per maand

Al met al lijkt een netto opbrengst van 350 euro makkelijk haalbaar, denkt ING. “Met een structurele netto opbrengst van 350 euro per maand kan een huizenkoper in theorie de rente en aflossing betalen van een (extra) hypotheek van 95.000 euro (bij 3% rente, en hypotheekrenteaftrek tegen 40,4%), zolang hij in de woning woont.”

Huizenkopers die drie jaar verhuren kunnen hiermee dertig jaar lang de rente en aflossing betalen van een extra hypotheeklening van zo’n 10.000 euro. 10.000 euro meer lenen komt bij een huizenprijs van vier ton (zeker niet te hoog in centraal Amsterdam) uit op zo’n 2 a 3% huizenprijsstijgingen. Vijf jaar verhuren en een extra hypotheek van 16.000 euro kan uit, wat zich vertaalt in 4% hogere prijzen.

Al met al is het onzeker hoe groot het exacte effect van Airbnb voor woningprijzen in toeristisch Amsterdam precies is. Maar dat het om een flink effect gaat, mag duidelijk zijn. Waarschijnlijk is een groot deel van het effect al in verkoopprijzen verdisconteerd. Airbnb is immers voor zowel kopers als verkopers een bekend fenomeen en niet meer weg te denken uit de Amsterdamse binnenstad.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.