‘Sociale verhuurders veel meer belast dan particuliere’

0

Sociale verhuurders betalen tot tien keer meer belasting over een huurwoning vergeleken met particuliere verhuurders. Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Snel van Financiën bekend heeft gemaakt, na vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. De brief bevestigt het beeld dat sociale verhuurders extra zwaar aangeslagen worden in vergelijking met andere, winst gedreven verhuurders, zo meent Aedes. De belangenorganisatie heeft de Eerste Kamer aandacht gevraagd voor de totaal verschillende fiscale behandeling van verhuurders en woningcorporaties in het bijzonder.

De Eerste Kamer houdt deze week de Algemene Financiële Beschouwingen. Aedes vraagt de senatoren het fiscale regime voor corporaties te verlichten.

In onderstaande grafiek staan de cijfers voor een woning van 153.000 euro, de gemiddelde waarde van een corporatiewoning. Volgens dit voorbeeld van Aedes dragen woningcorporaties over een gemiddelde sociale huurwoning nu al bijna drie maanden huur af aan verhuurderheffing en vennootschapsbelasting. De verwachting is dat dat nog gaat stijgen richting vier maanden, door een stijging van de WOZ-waarde. De verhuurderheffing is gebaseerd op die WOZ-waarde en wordt alleen geheven over huurwoningen met een huurprijs tot 720 euro.

Een beperkt aantal particuliere verhuurders betaalt ook verhuurderheffing. Uit cijfers blijkt dat corporaties 95 procent van de totale verhuurderheffing betalen. En dit aandeel stijgt, wat doet vermoeden dat particuliere verhuurders er goed en steeds beter in slagen om deze belasting te vermijden, bijvoorbeeld door de huren te verhogen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.